< Terug naar overzicht

Dé vraag voor elk sollicitatiegesprek

De vraag voor elk sollicitatiegesprek, die overigens geldt voor elke functie, op elk niveau, in elke organisatie, is de volgende: vertel eens over een keer dat u negatieve feedback hebt ontvangen. Door het antwoord ontdekt u hoe uw kandidaat omgaat met negatieve feedback.

Het antwoord op de vraag ‘vertel eens over een keer dat u negatieve feedback kreeg’ zou de doorslag moeten geven om iemand wel of niet aan te nemen. Dat is trouwens niet dezelfde vraag als: ‘Wat zijn uw minder sterke kanten?’ of 'Vertel eens over een keer dat u een fout hebt gemaakt op uw werk?’ Dat zijn ook belangrijke vragen, maar ze horen niet tot de top.

Open staan voor feedback?

Alles draait rond het ontdekken of uw kandidaat open staat voor feedback, in het bijzonder kritische of negatieve feedback. Mensen die niet openstaan voor feedback zijn immers erg moeilijk om mee te werken. Bij elke vorm van feedback die ze ontvangen zullen ze defensief worden en terugduwen.

Zelfs als goede manager is het heel moeilijk, zo niet onmogelijk, om deze personen hun gedrag te doen aanpassen. In plaats van iets met uw feedback te gaan doen, zullen ze het zo draaien, dat u als leidinggevende degene bent die fout zit.

Zelfreflectie als kwalitatieve eigenschap

Indien men kan openstaan voor negatieve feedback, is zelfreflectie ongetwijfeld een kwaliteit van die persoon. Zonder zelfreflectie is het immers lastig om moeilijke momenten, lastige feedback of tegenslagen op het werk, om te buigen naar iets positiefs. Mensen met een gezonde dosis zelfreflectie staan open voor feedback, zijn daardoor makkelijker te coachen en te leiden.

Iedereen die u interviewt, heeft op een bepaald moment wel eens negatieve feedback ontvangen. De vraag is of uw kandidaat open genoeg stond om ernaar te luisteren en er wat mee te doen. Mensen die niet open staan voor negatieve feedback zullen niet in staat zijn om uw vraag te beantwoorden. Meteen een duidelijke waarschuwing voor u dat dit misschien niet de meest geschikte kandidaat is.

Bron: HRbase (hrbase.nl)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen