< Terug naar overzicht

December na zomermaanden populairste vakantiemaand

December is na de zomermaanden de populairste maand voor vakantie. Bijna 13 procent van de toegekende vakantiedagen wordt in december opgenomen. Dit betekent dat de Belgische werknemers net geen 21 procent van de totale arbeidsuren van december presteren wegens vakantie. De eerste drie maanden van het jaar neemt bijna niemand vakantie.

December is samen met de maanden juli en augustus goed voor een opname van 54 procent van alle vakantiedagen van een heel jaar. Maar niet in alle sectoren piekt de vakantie in de eindejaarsperiode. Dat blijkt uit een analyse van HR-dienstverlener Acerta van de werkelijke gegevens van werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de privésector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren.

Belgen starten zuinig met het opnemen van hun vakantie. De eerste drie maanden van het jaar nemen werknemers quasi geen vakantie. Er is een beperkte piek te zien in de paasvakantie. Vooral in de maanden juli en augustus nemen werknemers voor een langere periode vrijaf, om dan in de tweede helft van het jaar, met een absolute piek tussen Kerst en Nieuw, de resterende vakantiedagen op te nemen.

Uit de analyse blijkt eveneens dat 60-plussers bij uitstek werknemers zijn die hun 'grote vakantie' niet per se in juli of augustus opnemen. Bij hen is de zomerpiek gespreid over vier maanden, van juni tot en met september. Algemeen spreiden zij hun vakantie trouwens meer dan gemiddeld over het hele jaar.

Voor alle andere leeftijdscategorieën lopen de vakantieperioden verbazingwekkend gelijk. Zo nemen werknemers uit gezinnen met jonge kinderen bijvoorbeeld niet meer vakantie in de periode juli-augustus dan andere werknemers.

Kleine bedrijven zijn een uitzondering. Daar manifesteert de zomerpiek in juli zich nog feller dan gemiddeld. In bedrijven met tussen 10 en 20 werknemers scoort de juli-piek 26,10 procent en in bedrijven met minder dan 10 werknemers zelfs 27,24 procent versus 21,34 procent gemiddeld.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen