< Terug naar overzicht

Doen Rode Duivels de productiviteit op de werkvloer dalen?

Het EK voetbal nadert en de voetbalkoorts stijgt. Het aanmoedigen van de Rode Duivels heeft veel voordelen voor de moraal en motivatie op de werkplek, al verwachten heel wat HR-managers dat er ook duidelijke negatieve gevolgen zullen zijn.

De Belgische HR-managers verwachten dat het EK voetbal zijn tol zal eisen. 69 procent heeft het gevoel dat hun werknemers zich zullen ziek melden of minder productief zullen zijn na een grote sportgebeurtenis zoals het EK of de Olympische Spelen. Waalse HR-managers schatten deze situatie het meest (72 procent) reëel in, in Brussel zijn ze optimistischer (70 procent), hun Vlaamse collega’s maken zich het minst zorgen (66 procent). Dat blijkt uit een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd in opdracht van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half bij 200 Belgische HR-managers.

Amper een kwart van de Belgische HR-managers (27 procent) verwacht dat de impact van de sportwedstrijden niet bijster groot zal zijn. Slechts 4 procent is van mening dat dit geen verschil zal maken.

Werkgever kan er positieve draai aan geven

Ook in het verleden is het gebleken dat sportwedstrijden en belangrijke tornooien hun impact hebben op de productiviteit op de werkvloer. Toch kan je dit als werkgever positief ondersteunen. Je teams motiveren om zich tijdens de kantooruren wél volledig op het werk te concentreren, maar hen de mogelijkheid geven om bijvoorbeeld een uurtje vroeger te vertrekken, zodat ze het begin van de wedstrijd niet missen, is ongetwijfeld iets wat ervoor zorgt dat de productiviteit niet zal dalen.

Daarnaast kan er ook overwogen worden om een televisie ter beschikking te stellen, zodat mensen, al dan niet met een hapje en een drankje, samen kunnen kijken. Vooral samenhorigheid en een goede teamgeest zorgen op de werkvloer voor productiviteit, ook buiten deze drukke sportweken.

Publieke sector verwacht grootste hinder

HR-managers die actief zijn in de publieke sector verwachten nog meer hinder. Ruim 79 procent van hen verwacht dat de afwezigheden en productiviteit in de komende weken zullen dalen. Dat is 10 procent meer dan wat algemeen wordt aangenomen.

De buurlanden

Uiteraard wordt het EK niet enkel in België op de voet gevolgd. In andere Europese landen verwachten de HR-managers ook dat de productiviteit zal lijden onder de voetbalgekte. Duitse HR-managers verwachten de grootste gevolgen, Franse HR-managers schatten de gevolgen het laagst in. Een match tussen Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zou dan weer de grootste productiviteitsdip betekenen.

Bron: Robert Half (roberthalf.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen