< Terug naar overzicht

Donderdag 4 januari is Fat Cat Thursday

Vandaag, op de eerste donderdag van het nieuwe jaar, heeft de doorsnee CEO van een FTSE100-beursgenoteerd bedrijf in het Verenigd Koninkrijk al het gemiddelde jaarloon van een ‘gemiddelde’ werknemer binnengehaald. De Britten noemen deze dag Fat Cat Thursday (vorig jaar was er sprake van Fat Cat Wednesday).

Op amper drie werkdagen hebben de CEO’s van de grootste Britse beursgenoteerde bedrijven al zoveel verdiend als een gemiddelde werknemer in een heel jaar. De berekeningen zijn gebaseerd op de jongste beschikbare gegevens: in 2016 bedroeg de mediaan van de beloning van de top-CEO’s 3,45 miljoen pond (dat is minder dan een jaar voordien, toen de mediaan uitkwam op 3,97 miljoen pond).

Bij voltijds werkende werknemers in het Verenigd Koninkrijk lag de mediaan in 2017 op 28.758 pond (zo’n 550 pond per week). Die mediaan lag een jaar eerder op 28.200 pond. Dat betekent dat de ‘pay ratio’ of de kloof gigantisch is: 120:1.

De berekeningen komen van de onafhankelijke Britse denktank The High Pay Center en de HR-beroepsvereniging CIPD (een organisatie met meer dan 145.000 leden en tal van eigen studies). Recent onderzoek van CIPD wees erop dat de buitenissige beloning van CEO’s een sterk demotiverende impact heeft op de personeelsleden. Het komt ook het imago van die bedrijven en merken niet ten goede.

Bron: CIPD (cipd.co.uk)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen