< Terug naar overzicht

Een goede band met uw baas? Let op voor stress

Een goede vertrouwensband met uw leidinggevende is van groot belang. Toch heeft zelfs die medaille een keerzijde.

Sommigen hebben het, anderen dan weer niet: een goede vertrouwensband met hun leidinggevende. Het lijkt niets dan voordelen te hebben voor de carrière, want uw manager verdeelt immers de opdrachten, doet de beoordelingscyclus en heeft de promotiekansen in handen.

Gevoel van trots of bron van stress?

Toch zijn er aan die goede band ook nadelen verbonden. Dat laat een nieuwe Amerikaanse studie van Arizona State University zien, gepubliceerd in de Academy of Management Journal. Vertrouwd worden door de leidinggevende geeft werknemers bijna altijd een gevoel van trots, maar kan ook een bron van stress zijn. Dat kan het geval zijn wanneer de manager de werknemer dusdanig vertrouwt, dat hij meer werk bij de persoon neerlegt. Ook kan een werknemer de workload groter ervaren, omdat hij een reputatie van betrouwbaarheid heeft op te houden.

Betrouwbare werknemers kunnen gezien worden als ‘onverwoestbare rotsen’ die meer verantwoordelijkheid kunnen dragen. Dat kan ertoe leiden dat de persoon emotioneel oververmoeid raakt, een nadeel dat volgens de onderzoekers zelden wordt benadrukt. Zeker in een tijd waarin het werk sterk resultaatgedreven is en organisaties steeds flexibeler worden.

Werkgever: let op signalen van oververmoeidheid

Na een onderzoek waarin 219 buschauffeurs werden ondervraagd, concludeerden de onderzoekers dat vertrouwen en stress twee kanten van dezelfde medaille zijn. Hoe meer mensen worden vertrouwd door hun manager, des te groter ervaren ze hun workload. En in de meeste gevallen is dat in de praktijk ook werkelijk zo: managers geven meer werk aan werknemers van wie ze weten dat zij het niet verprutsen.

Wanneer vertrouwen te veel verantwoordelijkheid met zich meebrengt, hebben werknemers liever dat de band met hun manager iets minder close is. Taak dus voor de leidinggevenden om meer oog te hebben voor de werknemers die dichtbij hen staan en goed te letten op signalen van oververmoeidheid en burn-out. Overigens helpt een goede vertrouwensband tussen werknemer en leidinggevende juist wel bij het voorkomen van die burn-out, zo bleek uit eerder onderzoek.

Niet alleen bij kantoorwerkers

Vaak wordt bij grote hoeveelheden werk snel gedacht aan de werknemers op kantoor. Dit onderzoek met buschauffeurs laat zien dat ook medewerkers op andere plaatsen binnen het beroepsspectrum hun prestatie wel kunnen en willen verhogen, maar dat vertrouwen niet automatisch de beste motivator is.

Bron: Academy of Management Journal (amj.aom.org) en PW De Gids (pwdegids.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen