< Terug naar overzicht

Eén op de drie huisartsen in opleiding loopt groot risico op burn-out

Ook huisartsen in opleiding ontsnappen niet aan stress en burn-out. Zo’n 8,5 procent kampt met een burn-out en 13,7 procent zegt zich zelfs depressief te voelen .

Voor haar masterproef peilde dr. Zahra Atrtchine-Kachi (KU Leuven) bij 478 huisartsen in opleiding (haio's) in alle Vlaamse universiteiten naar stress en werkdruk. Uiteindelijk vulden 131 artsen in spe de vragenlijst in.

In totaal loopt een derde van de haio's (29,8 procent) een groot risico op burn-out, 8,1 procent van de haio's vertoont klinische tekenen van burn-out. Resultaten die in de lijn liggen van voorgaande studies naar burn-out bij geneeskundestudenten. Zo bleek uit een studie aan het UZ Gent dat 27,7 procent van de artsen in opleiding (aio's) een verhoogd risico op burn-out loopt en 8,5 procent effectief met een burn-out kampt.

Uit Atrtchine-Kachi's onderzoek blijkt verder dat de ondervraagde haio's ook hoog scoorden op de depressieschaal. 13,7 procent van de ondervraagden zegt zich depressief te voelen, 27,3 procent voelt zich zenuwachtig of angstig. Een derde (31,3 procent) van de haio's vertoont geen tekenen van burn-out.

Alarmerend is dat zo'n 30,6 procent aangeeft geen professionele hulp te zullen zoeken als ze zich opgebrand zouden voelen. Een derde (33 procent) van de haio's heeft het gevoel dat ze vastzitten in het opleidingssysteem en vindt dat hun problemen noch erkend, noch herkend worden. Zo'n 8,6 procent van de studenten heeft simpelweg geen tijd om hulp te zoeken.

Bijna 31 procent van de haio's geeft aan dat de werkdruk vaak of altijd te hoog ligt met weinig kans tot recuperatie en hoge productie-eisen, stelde Atrtchine-Kachi vast.

Bron: De Artsenkrant/De Morgen

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen