< Terug naar overzicht

Een op zes starters ouder dan 50

De 50-plussers bevestigen ook in 2018 dat zij onder de startende zelfstandigen geen uitzondering meer zijn. Liefst 1 op 6 starters zit in die leeftijdscategorie, zo blijkt uit de cijfers van HR-dienstbedrijf Acerta. Zowel mannen als vrouwen kiezen voor de laatste 10 à 15 jaar van hun carrière nog een nieuwe start.

Van de zelfstandigen die in 2018 met hun activiteit zijn gestart, is 15,4 procent ouder dan 50, zo blijkt uit de cijfers van Acerta. Dat is nagenoeg hetzelfde percentage als in 2017. Dat ligt hoog, want tien jaar geleden vertegenwoordigden de 50-plussers nog maar 12,6 procent van de starters. Hun aandeel is in 10 jaar tijd met 22 procent gestegen. Het gemiddelde percentage starters boven de 50 bedraagt dit decennium 14,25 procent.

Er zijn verschillende verklaringen voor de verhoogde interesse van 50-plussers in het zelfstandigenstatuut. Zo is het statuut van zelfstandige over de jaren heen verbeterd. De drempel is verlaagd, denk maar aan de afschaffing van de vestigingswet en het groeiende aanbod van begeleiding aan starters. Ook de tijdsgeest is veranderd: mensen gaan niet meer uit van een lange loopbaan bij dezelfde werkgever als hoogste doel. De loopbaan is meer en meer een traject dat zij, minstens deels, zelf in handen nemen. De ondernemende 50-plussers kunnen we gerust inschatten als blijvers in de starters-statistieken.

50-plussers zijn meer dan gemiddeld actief in de handel en in de horeca. Maar ook in de intellectuele beroepen - informatici, coaches, vertalers... – zijn er verhoudingsgewijs meer starters die er al jaren ervaring hebben opzitten.

Bij de mannelijke starters is 16 procent ouder dan 50, bij de vrouwelijke starters is dat 14,5 procent. Het aandeel vrouwen stijgt licht: tien jaar geleden was de verhouding m/v 60,3 procent tegenover 39,7 procent, in 2018 is dat 59,8 procent tegenover 40,2 procent.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen