< Terug naar overzicht

“Er is een nieuw soort HR-professional nodig”

Bijna 1 op de 3 managers en professionals buiten het HR-domein vindt dat de HR-functie onvoldoende bijdraagt aan het verwezenlijken van de bedrijfsdoelstellingen. Wil ze dat wel aankunnen, dan moet er een ‘nieuwe’ HRM’er opstaan.

Een nieuw, internationaal onderzoek van adviesgroep KPMG is niet mals voor het gewicht dat HR in de bedrijfsschaal kan leggen. Als nagenoeg een derde van de managers en experts buiten het eigen vakdomein vindt dat HR gewoonweg niet genoeg bijdraagt aan het realiseren van de businessdoelstellingen, schort er op zijn minst wat aan de perceptie over HR.

Toch legt het onderzoek niet alleen kommer en kwel bloot voor HR. Bijna 4 op de 10 ‘andere’ managers vinden immers dat HR wel degelijk van grotere betekenis zou kunnen zijn voor de bedrijfsstrategie. HR zit immers met heel wat gegevens, waaruit belangrijke informatie gepuurd zou kunnen worden om de productiviteit, kwaliteit en rendabiliteit te verhogen. Er zit wel veel 'zou' in die opvattingen...

HR had zelfs nog nooit zoveel data beschikbaar. De technologie is er ook klaar voor om die data te verzamelen, te analyseren en er de nodige lessen uit te trekken. De vraag is of HR daar klaar voor is… Volgens de experts en onderzoekers is er ‘een nieuw soort HR-professional’ nodig om al die data te kunnen analyseren. Alleen iemand die data-gedreven is, kan voldoende overweg met die gegevens én met de interpretatie ervan.

Alsof dat nog niet voldoende is, moet die interpretatie gepaard gaan met commercieel inzicht. Als al die vaardigheden verenigd worden in de HR-functie, kunnen de ‘menselijke’ gegevens veel beter ingezet worden om de bedrijfsdoelstellingen te halen.

Harold de Bruijn (KPMG) merkt in het Nederlandse vakblad P&O Actueel ook op dat er meer en meer sprake is van ‘evidence-based’ HR. Dat is een positieve evolutie, het beruchte buikgevoel wordt vervangen door praktische bewijzen en onderzoek. Alleen komen we ook bij ‘evidence-based’ HR terecht bij dezelfde methoden en vaardigheden die nodig zijn om met HR-analytics aan de slag te gaan.

Bron: P&O Actueel (penoactueel.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen