< Terug naar overzicht

Gebruik smartphone na 21u slecht voor prestaties ’s anderendaags

‘s Avonds e-mails lezen op een smartphone is nefast voor de productiviteit en engagement de volgende dag, want het verstoort een goede nachtrust.

Dat blijkt uit onderzoek van Christopher Barnes, Klodiana Lanaj en Russell Johnson. Steeds meer werknemers kunnen via hun smartphone ook buiten de kantooruren hun e-mails checken en werkgerelateerde zaken opnemen. Door het gebruik van de smartphone zou de productiviteit van kenniswerkers enorm gestegen zijn.

De onderzoekers wijzen echter op enkele gevaren. Zo leidt het gebruik van de smartphone ’s avonds tot een verstoord slaappatroon met slaapgebrek als gevolg. Terwijl slaap zeer belangrijk is voor het functioneren. De onderzoekers wijzen naar diverse wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat slaapgebrek leidt tot meer onethisch werkgedrag, meer ongevallen en niet-productief gedrag.

Het gebruik van smartphones ’s avonds kan leiden tot een slechte slaaphygiëne. Door ’s avonds nog e-mails te checken, is het moeilijk om mentaal tot rust te komen en afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen. Daardoor is het moeilijk om te ontspannen en in slaap te vallen. Bovendien verspreiden smartphones blauw licht en dit verhindert het aanmaken van het slaapbevorderende hormoon melatonine.

Studies
De onderzoekers testten hun hypothese, dat het gebruik van de smartphone na negen uur ’s avonds slecht is voor prestaties de volgende dag aan de hand van twee studies. In een eerste studie vulden 82 managers gedurende twee weken dagelijks verschillende vragenlijsten in. Zo maten ze het effect van smartphones op individueel niveau. De analyse van de resultaten bevestigde hun hypothese: respondenten die ’s avonds laat nog hun smartphone gebruikten, sliepen slechter en waren de volgende dag minder productief.

Een tweede studie, waarbij 161 werknemers dezelfde set vragenlijsten invulde, bevestigde de hypothese. Aanvullend werd ook het gebruik van tablets, pc’s en tv-kijken gemeten. Zelfs na controle voor deze andere elektrische apparaten bleek het effect van de smartphone op de slaap het grootst.

Oplossingen
De onderzoekers besluiten dat hoewel het gebruik smartphones heel wat voordelen biedt, er ook nadelen aan verbonden zijn.

Harvard-professor Leslie Perlow stelt voor om afspraken te maken over tijdstippen waarop medewerkers niet bereikbaar zijn via hun smartphone, een soort ‘niet-beschikbaar-protocol’. Logischerwijze zijn dit de avond- en nachturen. Dit moet medewerkers toelaten mentaal tot rust te komen. Een andere oplossing is afspraken maken over wanneer medewerkers geacht worden om e-mails te beantwoorden en wanneer niet. Leidinggevenden en managers moeten dan wel het goede voorbeeld geven en geen mails sturen om middernacht.

De resultaten van de studies worden later dit jaar gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Organizational Behavior and Human Decision Processess.

Christopher Barnes is assistant professor of management at the University of Washington's Foster School of Business, Klodiana Lanaj is assistant professor of management at the University of Florida's Warrington College of Business Administration en Russell Johnson is assistant professor of management at Michigan State University's Eli Broad College of Business.

Bron: Harvard Business Review

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen