< Terug naar overzicht

Geïnspireerde medewerkers zijn het productiefst

Geïnspireerde medewerkers zijn ruim twee keer zo productief als louter tevreden en betrokken medewerkers. Inspirerend leiderschap is daarbij essentieel.

De behoeften van medewerkers kunnen volgens de piramide van Maslow weergegeven worden. Allereerst moeten basisbehoeften, zoals een veilige werkomgeving en de beschikbaarheid van de juiste hulpmiddelen vervuld worden. Dit levert tevreden medewerkers op.

Daarna komt de behoefte aan autonomie en het onderdeel zijn van een leuk team. Dit levert betrokken medewerkers op.

Medewerkers die ook betekenis ontlenen aan én geïnspireerd raken door de missie van de organisatie, bereiken de top van de piramide. Dit zijn de geïnspireerde medewerkers.

Investeer in de basis

De consultants Michael Mankins en Eric Garton hebben voor een onderzoek van Bain & Company, in samenwerking met de Economist Intelligence Unit, 300 managers gevraagd om de productiviteit van ontevreden, tevreden, betrokken en geïnspireerde medewerkers te beoordelen. Tevreden medewerkers zijn productief op een indexniveau van 100 (ontevreden medewerkers scoren 71). Betrokken medewerkers produceren op een niveau van 144. En geïnspireerde medewerkers scoren maar liefst 225 op deze schaal. Het loont dus om te streven naar betrokken en geïnspireerde medewerkers.

Meer betalen leidt niet tot meer betrokken of meer geïnspireerde medewerkers, het kan zelfs het tegenovergestelde effect hebben. Toch wordt dit middel vaak door organisaties ingezet. Organisaties investeren echter weinig in de basis van de piramide, die dus eerst in orde moet zijn. Medewerkers hebben last van bureaucratische processen, te veel vergaderingen en een traag besluitvormingsproces. Dit levert geen tevreden medewerkers op, laat staan betrokken of geïnspireerde medewerkers, zo stellen Mankins en Garton.

Inspirerend leiderschap

Bij de oprichting van een bedrijf is vaak meteen duidelijk wat het doel en de missie van de organisatie zijn. Medewerkers worden hierdoor geïnspireerd. Maar na verloop van tijd, als bijvoorbeeld de oprichter weggaat, gaat deze inspiratie verloren en gaat het alleen nog om geld verdienen om  de aandeelhouders tevreden te stellen.

Inspirerend leiderschap is dus essentieel. Managers moeten medewerkers hun volledige potentie laten benutten, goede teams samenstellen en ervoor zorgen dat de missie van individuen of teams verbonden is aan dat van de organisatie. Veel medewerkers willen dan ook voldoening uit hun werk halen.

Investeren in inspiratie, bijvoorbeeld door het daarin coachen van managers, loont. Investeringen worden dan ook snel terugverdiend, aangezien de productiviteit van geïnspireerde medewerkers sterk toeneemt.

Bron: Harvard Business Review (hbr.org) en P&Oactueel (penoactueel.nl)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen