< Terug naar overzicht

Gelukkige werknemers zijn 13 procent productiever

Gelukkige werknemers werken niet zozeer meer uren, maar zijn wel 13 procent productiever dan hun ongelukkige collega’s. Dat leert onderzoek van Saïd Business School, University of Oxford in samenwerking met het Britse telecombedrijf BT. Ook blijkt dat slechte weersomstandigheden een negatieve impact hebben op de productiviteit.

Callcenter-medewerkers van Brits telecombedrijf BT zijn 13 procent productiever als ze gelukkig zijn. Niet zozeer omdat ze meer uren werken, wel werken ze sneller door meer te bellen per gewerkt uur, meer producten te verkopen en ze houden zich beter aan het voorgestelde werkschema. Dat blijkt uit onderzoek van Jan-Emmanuel De Neve (Saïd Business School, University of Oxford), George Ward (MIT) en Clement Bellet (Erasmus University Rotterdam).

“Er is veel onderzoek naar het verband tussen geluk en productiviteit. Maar we hebben voor het eerst een causaal verband kunnen aantonen aan de hand van een veldexperiment”, zegt professor Jan-Emmanuel De Neve. Callcenter-medewerkers van BT werd gevraagd om wekelijks per mail via een emoticon op een schaal van vijf aan te geven hoe gelukkig ze waren, gaande van zeer ongelukkig tot zeer gelukkig. Het experiment liep zes maanden. Deze informatie werd vervolgens gekoppeld aan aanwezigheid, hoeveel telefoongesprekken tot een verkoop leidden, klantentevredenheid, aantal werkuren en pauzes. Daarnaast verzamelden de onderzoekers ook administratieve bedrijfsdata over de kenmerken van de medewerkers, hun werkschema’s en productiviteit.

Om te verifiëren of er inderdaad een causaal verband bestaat tussen geluk en productiviteit, zochten de onderzoekers een factor die ook een invloed heeft op geluk, maar niets te maken heeft met werkprestatie of persoonlijk leven. Daarom werd nagegaan wat de impact is van lokale weersomstandigheden op het geluksgevoel van werknemers. Opmerkelijk genoeg blijkt er een negatief verband te zijn tussen slechte weersomstandigheden en het geluksgevoel van werknemers. Met andere woorden, hoe slechter het weer, hoe ongelukkiger de werknemers zich voelden en dat had dan weer een negatief effect op hun productiviteit.

Lees meer over

1 reactie

  • Op 03 november 2019 om 17u00, zei Michel Piedfort:

    Je kunt makkelijk en gratis meten of je werknemers gelukkig zijn met happyindex van happyindex.be

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen