< Terug naar overzicht

Generatie Z wil werken en spelen (op het werk)

Jongeren die de komende maanden afstuderen, weten goed wat ze verwachten van hun eerste werkgever: flexibiliteit en ontwikkelingsmogelijkheden. Toch groeit het aantal jonge werknemers die spijt hebben van hun jobkeuze.

De Global Labor Market Survey van consultant Gartner toont aan dat de huidige Generatie Z andere verwachtingen heeft ten aanzien van de werkgever dan millennials. Generatie Z-werknemers beseffen, als digital natives, dat innovatie en verandering een constantie geworden zijn. Om duurzaam inzetbaar te blijven, verwachten deze jonge werknemers dat ze hun vaardigheden en competenties kunnen blijven ontwikkelen. Bijna een kwart (23 procent) van de Generatie Z-respondenten plaatst ontwikkeling bovenaan zijn prioriteitenlijstje bij het zoeken naar een werkgever. Ter vergelijking: in 2013 zette slechts 17 procent van de millennials ontwikkelingskansen bovenaan hun verlanglijst.

Werken en spelen

Naast ontwikkelingskansen verwacht Generatie Z ook flexibiliteit. Dit wordt niet alleen vertaald in het kunnen tijd- en plaatsonafhankelijk werken, maar ook in de verwachting dat er tijdens het werk ruimte moet zijn om te spelen. Deze nieuwkomers besteden veel aandacht aan het laten samenvloeien van werk en privé en willen zowel op als buiten het werk hun interesses nastreven.

Verloning kan Generatie Z niet overtuigen om te blijven. Vorig jaar beweerde 38 procent van de Generatie Z- werknemers dat verloning een reden was om hun werkgever te verlaten. In 2013 was verloning voor 41 procent van de millennials een reden om een andere werkgever te zoeken.

Maar ook toekomstige carrièrekansen zijn minder doorslaggevend bij de keuze van een werkgever. Slechts een kwart van de Generatie Z -respondenten zet dit bovenaan zijn prioriteitenlijst, in 2013 was dit nog 34 procent.

Maar liefst 40 procent van de respondenten die tot Generatie Z behoren, zeggen dat als ze hun beslissing konden herzien, niet aan de slag zouden zijn gegaan bij hun huidige werkgever. Meer dan vijf op tien is dan ook zinnens binnen de twaalf maanden zijn werkgever te verlaten.

Bron: Gartner

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen