< Terug naar overzicht

Gevolgen kanker voortaan erkend als handicap

Een rechter heeft de gevolgen van kanker voor het eerst als handicap erkend. Het arbeidshof van Brussel veroordeelde een werkgever voor discriminatie omdat hij de werkomgeving niet genoeg had aangepast, waardoor een vrouw die herstelde van kanker niet kon komen werken.

Het arbeidshof van Brussel sprak zich op 20 februari uit over de zaak. Een vrouw met kanker had aan haar werkgever gevraagd of ze bijvoorbeeld deeltijds mocht komen werken, maar de werkgever weigerde dat. Kort daarna werd ze ontslagen.

De rechter oordeelde nu dat de werkgever wel degelijk voor aanpassingen had moeten zorgen, omdat er sprake is van een handicap. Een vraag om aanpassingen aan de werkomstandigheden en werkvoorwaarden mag dus niet zomaar geweigerd worden.

Discriminatie

De werkgever moet nu een schadevergoeding van 12.500 euro betalen voor discriminatie. Volgens het centrum voor Gelijke Kansen Unia is dit een belangrijke stap, want werknemers die herstellen van kanker kunnen op basis van deze uitspraak aangepaste werkomstandigheden vragen aan hun baas. “Als die dat weigert, is naar de rechtbank gaan een optie”, klinkt het.

Cijfers voor België zijn er niet, maar uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat 57 procent van ex-kankerpatiënten moeizame reacties ervaren van hun baas. Veel werkgevers weten volgens Unia niet altijd wat redelijke aanpassingen zijn. Ook de procedure rond re-integratietrajecten is velen nog steeds onbekend.

Bron: VTM Nieuws (nieuws.vtm.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen