< Terug naar overzicht

Geweld en pesten op het werk ondermijnen gezondheid op lange termijn

Werknemers die het slachtoffer of getuige zijn geweld en pesterijen op het werk hebben een groter risico op cardiovasculaire aandoeningen. Dat leert een longitudinaal onderzoek bij meer dan 80.000 Deense en Zweedse werknemers.

Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen volgden gedurende twaalf jaar de gezondheid op van ruim 80.000 Deense en Zweedse werknemers tussen de 18 en 65 jaar die het slachtoffer of getuige waren van geweld en pesterijen op het werk.

Ongeveer 9 procent van de gevolgde werknemers zegde het slachtoffer te zijn geweest van pesterijen. De pesters waren vooral collega’s, leidinggevenden en ondergeschikten (79 procent). Externe klanten waren verantwoordelijk voor 21 procent van de gevallen. Dertien procent zegde getuige te zijn geweest van geweld op de werkvloer.

Slachtoffers van pesten en geweld op de werkvloer hadden 60 procent meer kans om te kampen met cardiovasculaire gezondheidsproblemen of gehospitaliseerd te worden met een hartaanval. Getuigen van pesterijen en geweld hadden een kwart meer kans op hartgerelateerde gezondheidsproblemen.

Geweld en pesterijen zijn sociale stressoren, benadrukken de onderzoekers. Het kan slachtoffers en getuigen aanzetten om daar op een passieve manier mee om te gaan, zoals te veel en ongezond eten of overmatig alcoholgebruik, wat op termijn een negatieve impact hebben op de gezondheid. Voorts leidt aanhoudende stress tot hormonale veranderingen die op hun beurt een effect hebben op de hartslag en de bloeddruk, waardoor de kans op hartaandoeningen stijgt.

De onderzoekers wijzen erop dat als geweld en pesterijen van de werkvloer worden verbannen, dit een gelijkaardig effect kan hebben op de gezondheid als preventiecampagnes rond diabetes en alcoholgebruik. Zeker als er een causaal verband zou blijken te zijn tussen sociale stressoren en hartproblemen.

Bron: HRExecutive

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen