< Terug naar overzicht

Gunvor Petroleum: opleidingskanaal wordt rekruteringskanaal

Om voldoende onderhoudstechnici en procesoperatoren aan boord te kunnen halen, werkt Gunvor Petrolum Antwerpen samen met Acta vzw, een opleidingscentrum dat zowel in het onderwijs als de industrie actief is. “Een groot deel van onze knelpuntvacatures vullen we in met nieuwkomers die via Acta zijn opgeleid”, vertelt HR-manager Klaar De Rydt.

Net zoals de meeste andere bedrijven in de haven rekent ook Gunvor Petroleum Antwerpen – onderdeel van de Gunvor Group – af met een tekort aan procesoperatoren, onderhoudstechnici en ingenieurs. Om die knelpuntjobs toch ingevuld te krijgen, sloot de raffinaderij een samenwerking af met Acta vzw, het Antwerps Centrum voor Techniek en Automatisering.
Acta vzw, dat opgericht werd in 1987, organiseert jaarlijks 6500 opleidingsdagen in de industrie en 3500 in het onderwijs, zowel voor leerkrachten als voor leerlingen. Het focust niet alleen op kennis, maar ook op vaardigheden en attitudes.

Theorie en praktijk

Gunvor Petroleum Antwerpen neemt deel aan twee projecten van Acta: Project 1825 en META. Project 1825 organiseert een opleiding tot procesoperator en richt zich tot jongeren van 18 tot 25 jaar. De opleiding, die in totaal een jaar duurt, biedt een combinatie van theorie en praktijk. Theoretisch leren doen de studenten vooral bij Acta. Leren werken in de praktijk gebeurt bij de deelnemende stagebedrijven, die zich allemaal in de (petro)chemie bevinden. De cursisten volgen telkens vier weken les bij Acta, waarna ze – eerst vier en later twaalf weken – stagelopen bij een bedrijf. “In vergelijking met een student die het zevende jaar chemie of procestechnieken volgt, lopen de Acta-studenten significant meer stage”, evalueert De Rydt.

Het META-project, dat zeven jaar geleden is opgestart als opleiding voor onderhoudstechnici, is gelijkaardig, maar kent in tegenstelling tot project 1825 geen leeftijdsgrens. “Dat maakt dat een werkgever het kan inschakelen voor de herscholing van zijn medewerkers”, stelt Klaar De Rydt.

Opleidingskanaal = rekruteringskanaal

Voor ondernemingen als Gunvor Petroleum Antwerpen die moeite hebben om bepaalde vacatures in te vullen, is Acta een belangrijk rekruteringskanaal geworden. De instroom blijkt bovendien erg kwalitatief te zijn. De Rydt: “Het voordeel is dat we een kandidaat een jaar lang in actie hebben gezien voor we aanwerven. Of we hebben er toch minstens de besprekingen over gevolgd tijdens de opleidingsraden.” Dus is het duidelijk voor haar dat het efficiënter is te investeren in de Acta-opleidingen en de studenten het sectorale minimumloon te betalen voor de weken dat ze in het bedrijf actief zijn, dan rekruteringskantoren een vergoeding te betalen om nieuwelingen aan te werven.

Lees meer in het tijdschrift HR Square.

Als lid van HR Square ontvangt u niet alleen het tijdschrift, maar hebt u ook toegang tot de website met het gehele archief en u geniet van stevige prijsreducties op tal van hoogst interessante evenementen, ook op de HR Square Seminaries, HR Square Masterclass en HR Square Conference.

Hoe wordt u lid? Ga naar www.hrsquare.be of contacteer Pascale Lenaers, pascale.lenaers@hrsquare.be, 0471 85 70 42.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen