< Terug naar overzicht

Handvol bedrijven locomotief van Belgische jobcreatie

Een groep van 822 snelgroeiende ondernemingen is verantwoordelijk voor twee op de drie jobs die door privébedrijven met minstens tien werknemers worden gecreëerd. Deze snelle groeiers vertegenwoordigen slechts 3,5 procent van de Belgische ondernemingen met minstens tien werknemers.

Een kleine minderheid van 3,5 procent van de Belgische bedrijven met minstens tien werknemers zorgt voor de creatie van 45.947 jobs. Dat komt neer op 67 procent van het totaal aantal netto-jobs dat door ondernemingen met minstens tien werknemers is gecreëerd in de periode 2014-2017.

Dat blijkt uit de resultaten van de jaarlijkse Belgian High-Growth Monitor, een onderzoek dat uitgaat van het Impulscentrum Groeimanagement voor Middelgrote Ondernemingen aan Vlerick Business School. Professor Hans Crijns en onderzoeker Yannick Dillen hanteren in dit onderzoek de OESO-definitie van snelle groeiers: bedrijven met minstens tien werknemers die gedurende een periode van drie jaar hun werknemersaantal met minstens 20 procent per jaar zien toenemen.

Het aantal Belgische snelle groeiers blijft door de jaren heen vrij stabiel (tussen 3 en 3,5 procent van de bedrijfspopulatie). Hetzelfde geldt voor het aantal jobs dat deze ‘gazellen’ creëren: dat schommelde de afgelopen zes periodes tussen 45.278 (in de periode 2012-2015) en 55.269 (in de periode 2009-2012). “Hoewel de samenstelling van de groep snelle groeiers sterk varieert van periode tot periode, blijkt het aantal gecreëerde jobs een zeer stabiele factor te zijn. Dat is een geruststellende bevinding. In periodes waarin de totale netto jobcreatie teleurstelt, kan de Belgische economie nog steeds rekenen op het selecte clubje van snelle groeiers die ook in moeilijke tijden overeind blijven”, zegt Vlerick-onderzoeker Yannick Dillen.

Tijdelijk fenomeen

Snelle groei is echter een tijdelijk fenomeen in de levenscyclus van een onderneming. In de periode 2012 tot 2017 konden slechts 11 Belgische ondernemingen het statuut van snelgroeiend bedrijf behouden. Elke periode is er dus een grote groep van nieuwe bedrijven die als snelle groeier opstaan voor een korte maar felle groeispurt.

De groeibedrijven zijn voornamelijk actief in kennisintensieve dienstensectoren zoals de IT- en de communicatiesector. Traditionele sectoren als de bouw en retail kennen een duidelijke ondervertegenwoordiging van snelle groeiers.

Uit de resultaten blijkt verder dat het vinden van gekwalificeerd personeel veruit de voornaamste groeibarrière is. Het introduceren van nieuwe producten en/of diensten en het aangaan van partnerships zijn dan weer de voornaamste acties die ondernomen worden om groei te realiseren.

Bron: Vlerick Business School

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen