< Terug naar overzicht

Helft Vlaamse privéwerknemers verdient meer dan 2.985 euro (en de helft minder)

2.985 euro per maand. Dat is het mediaan bruto maandloon in Vlaanderen, wat zoveel wil zeggen dat de helft van de voltijdse medewerkers in de privésector mee verdient, en de andere helft minder dan dat bedrag. Zoals steeds gaan achter dat cijfer heel wat verschillen schuil.

Het 'bruto maand salaris' is het maandelijkse bedrag op de loonbrief, zonder eindejaarspremie en vakantiegeld. Dit bedrag houdt geen rekening met de extra loonelementen, noch met de kosten van de werkgever.

Op basis van de effectieve salarisgegevens van 400.000 voltijdswerkende Belgen kan SD Worx een nauwkeurig beeld geven van het ‘doorsnee salaris’ van de Vlaming, in de verschillende provincies. Dat is, na het eerste kwartaal, 2.984,50 euro. De helft van de mensen die voltijds werken in privé verdient meer; de helft verdient minder. In Wallonië ligt het mediaan brutosalaris op 2.766,50 euro. In Brussel op 3.322 euro.

Limburg boven! (voor arbeiders)

Uiteraard gaan er achter die mediaan verschillen schuil, tussen arbeiders en bedienden, bijvoorbeeld, maar ook tussen provincies. “De mediaanwaarde van het brutoloon voor arbeiders is gedurende de eerste drie maanden van 2022 gestegen tot € 2.672, exclusief extra’s zoals premies voor nachtwerk of andere sector extra’s", zegt Kim Van Houtven, kmo consultant van SD Worx.

Voor de arbeiders kent Limburg het hoogste mediaanloon, met name 2.805,50 euro. Ook in Antwerpen (2.738,50 euro) en Oost-Vlaanderen (2.731,50 euro) liggen de arbeiderslonen hoger dan gemiddeld.

Brussel bengelt voor de arbeiders helemaal achteraan, met een mediaanloon van 2.506,50 euro - maar liefst 300 euro minder dan hun Limburgse collega's.

Brusselse bedienden

Kijken we naar de bedienden, dan zien we dat de mediaanwaarde voor hen is gestegen naar 3.522 euro in 2022. Hier is Brussel de koploper, met een mediaanloon van 3.911,5 euro, gevolgd door Limburg (3.577,50 euro) en West-Vlaanderen (3.545,50 euro). Van de Vlaamse provincies scoort Oost-Vlaanderen hier het laagst: in die provincie verdiendt de helft van de bedienden in de privésector minder dan 3.373,50 euro).

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen