< Terug naar overzicht

Het pensioendebat is nog niet afgelopen

Wat de betoging van woensdag 16 mei op zijn minst duidelijk gemaakt heeft, is dat het debat nog niet afgelopen is. Er blijkt een enorme bezorgdheid over een ‘leefbaar’ pensioen en een niet te negeren woede over de huidige maatregelen (met onder andere een verhoging van de pensioenleeftijd). In ‘De grote pensioenroof’ wil pensioenexpert Kim De Witte aantonen dat het met andere maatregelen kan.

“Dit boek maakt je boos en opstandig. Het zou verplichte lectuur moeten zijn. De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67, de afbouw van het brugpensioen, de inperking van de gelijkgestelde periodes: het treft telkens kwetsbare mensen. De woede in de samenleving over de pensioenafbouw zal ervoor zorgen dat de pensioenleeftijd terug naar 65 gaat en een goede eindeloopbaan een recht wordt.”

Zo luidt de commentaar van Pia Stalpaert, voorzitter van vakbondsfederatie ACV Voeding en Diensten, op het recente boek ‘De grote pensioenroof’ van Kim De Witte. De auteur, die Pensioenrecht doceert aan de KU Leuven, is ook actief voor de studiedienst van de politieke partij PVDA. Zijn politieke bedrijvigheden mogen dan al kritische vragen oproepen over zijn visie, dat neemt niet weg dat hij in zijn boek lang niet alleen de begrijpelijke woede over de verhoging van de pensioenleeftijd en de afslanking van de eindeloopbaanmaatregelen extra in de verf zet. Hij doet ook de ronde van de academici, analyseert de studies en trekt op onderzoek naar Oostenrijk en Denemarken. Daar wordt het pensioenprobleem op een heel andere manier aangepakt dan in onze contreien.

De mirakeloplossing komt niet uit de aanvullende pensioenen, zoals zo vaak beweerd wordt, vindt Kim De Witte. Hij kadert de oplossing juist binnen het wettelijke pensioen (en dus binnen de sociale zekerheid). Haalbaar of niet? Pro of contra? Het debat hoeft dan toch nog niet gesloten te zijn.

  • De grote pensioenroof – En het plan om ons pensioen terug te winnen’
  • Kim De Witte (met een voorwoord van televisiemaker Jonas Geirnaert)
  • Uitgeverij EPO, 291 blz., € 19,90
  • ISBN 97894 6267 0198

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen