< Terug naar overzicht

Het verband tussen beloning en prestaties doorgelicht?

Onderzoekers hebben in een studie de hulp van hersenscans ingeroepen om dit interessante verband te kunnen doorgronden.

Sommige studies tonen een positieve relatie aan tussen beloning en prestaties: gedreven door geld gaan mensen harder werken. Andere studies laten daarentegen een negatief verband zien: een geldelijke beloning ondergraaft de intrinsieke motivatie, waardoor uiteindelijk zelfs minder gepresteerd wordt. Welke studies leunen nu het dichtst aan bij de waarheid?

Alleen het schrappen van bonussen heeft impact

Nieuw neurowetenschappelijk onderzoek toont aan dat deze kloof veroorzaakt wordt door een verkeerde benadering van de vraag. Het is niet de introductie van bonussen, maar het weghalen ervan, dat een impact heeft op prestaties.

De wetenschappers Strombach, Hubert en Kenning voerden een experiment uit met behulp van 'functionele magnetische resonantie imaging' (fMRI). Zij onderzochten hoe monetaire stimuli de prestaties beïnvloeden en hoe veranderingen in beloning leiden tot veranderingen in neurale activering. Deelnemers aan de studie kregen eenvoudige rekensommen, inclusief voorgesteld antwoord, voorgelegd. Zij moesten aangeven of dit antwoord correct was of niet. De participanten werden in vier verschillende groepen ingedeeld, met verschillende beloningsvormen (feedback, 2 euro voor een correct antwoord, geen enkele feedback of beloning).

Op gedragsniveau stelden de onderzoekers een significante vermindering van prestaties vast in reactie op het wegnemen van financiële prikkels. Het wegnemen van een geldelijke beloning leidt dus tot verminderde prestaties. Interessant is ook dat bij de introductie van een financiële beloning helemaal geen verandering in prestaties wordt waargenomen.

Verliesaversie

Mensen spannen zich eerder en harder in om te voorkomen dat ze iets verliezen dan dat ze dat doen om iets erbij te krijgen. Dit principe wordt verliesaversie ('loss aversion') genoemd. In sommige studies wordt gesteld dat, psychologisch gezien, het verliezen van iets twee keer zwaarder weegt dan het winnen van iets.

Doctor Stephanie Thomas, programmadirecteur bij het Institute for Compensation Studies aan Cornell University, stelt dat deze bevinding grote gevolgen heeft voor beloningsprogramma's. Als je eenmaal begint met bonussen of het belonen van prestaties, kun je er immers niet makkelijk mee stoppen. Er even mee experimenteren, heeft dus negatieve gevolgen voor de prestaties op het moment dat je met het experiment stopt.

Uw medewerkers zullen dus inderdaad reageren op uw prestatiebeloningsprogramma, maar dan vooral als u ermee stopt.

Bron: Compensation Café (compensationcafe.com) en Institute for Compensation Studies aan Cornell University’s ILR School (ilr.cornell.edu/institute-for-compensation-studies)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen