< Terug naar overzicht

HR heeft te weinig data voor goede personeelsstrategie

De HR-afdeling slaagt er niet in om een goede personeelsstrategie op te zetten voor de toekomst door een tekort aan data en analyticstools. Een gebrek aan grondige investeringen in de HR-afdeling ligt aan de basis ervan.

Een stevige bedrijfsstrategie bevat data over de vaardigheden en kennis van uw medewerkers. Uw personeelsbestand moet die strategie immers waarmaken. Toch geeft het merendeel van de directeurs aan bij het ontwikkelen van de organisatiestrategie belemmerd te worden door een gebrek aan dit soort HR-data. Vaak is het voor organisaties, en de HR-afdeling, niet duidelijk welke middelen gebruikt kunnen worden om deze data boven water te krijgen.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Workforce 2020’, uitgevoerd door Oxford Economics in opdracht van softwareleverancier SAP. 42 procent van de bijna 6000 ondervraagden uit 27 landen zegt te weten hoe waardevolle inzichten uit beschikbare data te halen.

HR-afdeling geen prioriteit

Het resultaat is dat bedrijven weinig voortgang maken met hun voorbereidingen voor de toekomst. Voor HR zou hier een adviserende rol zijn weggelegd, maar managers geven aan dat de afdeling vaak de inzichten en informatie mist om goed bij te dragen aan een strategie. Met het resultaat, zo schrijven de onderzoekers, dat bedrijven vooral bezig zijn met het uitvoeren van plannen en een strategische HR-visie missen. Niet voor niets is de vraag naar HR-analisten enorm.

Nog nooit eerder is een workforce zo divers geweest als de workforce van de toekomst, denken de onderzoekers. In 2020 werken nog meer verschillende generaties samen, wat leidt tot verschillende vaardigheden, ervaringen, gebruiken en motivaties. Een groot deel van deze werknemers zal freelance aan de slag zijn. Bedrijven moeten zich voorbereiden op deze veranderingen, maar de meesten doen dat nog niet. “Organisaties worstelen met het managen van talent, het ontwikkelen van leiderschap, het aanmoedigen van ontwikkeling en het begrijpen van hun werknemers. Ze maken van HR geen prioriteit”, aldus het onderzoek.

Bron: Over eHRM (overehrm.nl) en P&Oactueel (penoactueel.nl)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen