< Terug naar overzicht

HR-professionals zijn gelukkig en hebben een zinvolle carrière

Een meerderheid van de HR-professionals zegt dat hun werk hen blij maakt, energie geeft en hen een zinvolle carrière biedt. Al zijn er ook enkele minpunten. Zo zegt meer dan een derde overgekwalificeerd en een op vijf ondergekwalificeerd te zijn voor de job.

De Britse HR-beroepsorganisatie CIPD peilde bij Europese HR-professionals naar de huidige stand van zaken van het HR-beroep of ‘the people profession’, een term die CIPD liever gebruikt dan ‘professionals werkzaam in HR’. ‘People professionals’ dekt veel beter de uiteenlopende lading van het vak dat HR, opleiding en ontwikkeling, organisatieontwikkeling en organisatieverandering omspant.

Het merendeel van de ondervraagde professionals zegt van zijn job te houden en meer dan tweederde (70 procent) zegt dat hun werk hen gelukkig maakt en energie geeft (67 procent). De respondenten hebben bovendien niet alleen een stimulerende job, maar hij laat hen ook toe bij te dragen tot een ‘hoger doel’. Meer dan driekwart zegt dat HR hen een betekenisvolle carrière biedt (78 procent). Tweederde (68 procent) stelt dat hun job in lijn ligt met wat ze belangrijk vinden in het leven. Zes op tien zien een link tussen hun werk en het sociaal welzijn van hun omgeving.

‘People professionals’ voelen zich zelfzeker genoeg om de manier van werken binnen hun organisatie in vraag te durven stellen. Meer dan vier op tien (44 procent) zegt dit het voorbije jaar te hebben gedaan. Daarnaast blijkt dat ‘people professionals’ voor het nemen van beslissingen zich vooral baseren op hun persoonlijke ervaring (76 procent), organisatiedata (55 procent) en intuïtie (49 procent).

Toch geloven professionals soms te weinig in hun professionele capaciteiten en hebben zij soms nog te weinig moed om onethische praktijken in hun organisatie aan te klagen. Bijna drie op tien zien soms een conflict tussen professioneel oordeel en wat de organisatie van hen vraagt. Nog eens drie op tien vinden dat ze soms hun ethische waarden compromitteren om succesvol te kunnen zijn in de organisatie. Opmerkelijk is dat een derde aangeeft dat managers in hun organisatie vaak gedrag vertonen dat ze als onethisch bestempelen.

Iets meer dan de helft (57 procent) denkt dat hun functie ernstig wordt genomen in de organisatie, 54 procent voelt zich gerespecteerd en 58 procent heeft het gevoel een toegevoegde waarde te leveren.

Een andere opmerkelijke bevinding is dat toch een groot aantal professionals een mismatch ziet tussen hun competenties en de rolvereisten: 38 procent zegt zich overgekwalificeerd te voelen en 22 procent ondergekwalificeerd.

Bron: CIPD

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen