< Terug naar overzicht

Humor doet 2 op de 3 werknemers harder werken

Driekwart van de werknemers heeft liefst een grappige collega en de helft wil meer humor op het werk. Maar wie graag een grap maakt, stelt zich best de vraag of deze niet misplaatst kan overkomen. Eén op de vier vrouwen geeft immers aan dat zij slachtoffer was van grensoverschrijdende humor op de werkvloer.

Uit een bevraging van Tempo-Team blijkt dat goede humor op het werk belangrijk is. Volgens ruim de helft van de ondervraagden draagt dat bij tot hun persoonlijk werkplezier. Humor op de werkvloer komt dan ook, na een goede communicatie met collega’s (44 procent), het vaakst voor (40 procent) in de top van factoren die volgens werknemers de sfeer op de werkvloer bepalen. 75 procent van de werknemers zegt dat lachen tijdens de werkdag een goed gevoel geeft en aanzet tot harder werken. Zij werken dan ook het liefst samen met humoristische collega’s.

Humor op het werk kan echter ook grensoverschrijdend zijn. Vooral vrouwen (1 op de 4) en aanzienlijk minder mannen (1 op de 10) ervaarden dat al. Misplaatste humor op het werk mag je in de eerste plaats verwachten van je directe collega (77 procent) en in mindere mate van je baas (46 procent) of verre collega (36 procent). 1 op de 3 vrouwen zegt deze misplaatste humor te beantwoorden met een humoristische of rake opmerking.

Overdaad schaadt

Te veel humor leidt volgens een kwart van de werknemers tot tijdsverlies. Een derde vreest zelfs dat overdadig lachen door hun manager als negatief gepercipieerd wordt. Een kwart van de werknemers vindt overdreven humor ook erg vermoeiend. Zij zeggen vaak verplicht mee te lachen met grapjes van hun collega’s om de sfeer niet te bederven. 1 op de 3 geeft zelfs toe harder te lachen met humor van hun manager om op een goed blaadje te staan.

Een evenwichtige dosis humor op de werkvloer blijkt het best. Werknemers die tevreden zijn over hun job en werkgever vind je immers het meest bij de groep die zegt vaak te lachen op het werk (44 procent) en opvallend minder bij de groep die heel vaak lacht (23 procent) of af en toe (31 procent) en al helemaal niet bij wie zegt nooit te lachen (2 procent).

“Humor draagt bij tot meer arbeidsplezier en een grotere tevredenheid van werknemers. Lachen houdt mensen langer gezond, want het is een goede remedie tegen stress, het versterkt de teamspirit en het verbetert de arbeidsprestaties. Humor aanmoedigen op de werkvloer is dus een goede zaak. Voor overdreven, misplaatste en grensoverschrijdende humor is er echter geen plaats. Het is belangrijk dat slachtoffers hiervan binnen hun bedrijf terechtkunnen bij een vertrouwenspersoon. Hier is echter nog werk aan de winkel, aangezien minder dan de helft (49 procent) van de ondervraagde werknemers weet of er in hun bedrijf een aanspreekpunt of procedure is om grensoverschrijdend gedrag te melden”, besluit Valerie Denis, CSR-verantwoordelijke bij Tempo-Team.

Bron: Tempo-Team (tempo-team.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen