< Terug naar overzicht

In meer teams tegelijk werken, leidt tot stress en ziekteverzuim bij jongeren

Werken in meer dan één team tegelijk is een alledaags fenomeen op de werkvloer van grote bedrijven en overheidsinstanties. 'Multiple team membership' maakt het werk voor ervaren werknemers uitdagender en interessanter. Maar bij jongere werknemers leidt gelijktijdig lidmaatschap van verschillende teams juist tot problemen. Zij ervaren ongezonde stress en zijn daardoor vaker ziek.

Organisaties zien gelijktijdig lidmaatschap van verschillende teams als een goede manier om de kennis en vaardigheden van medewerkers optimaal te benutten. De werkwijze dwingt werknemers steeds te schakelen tussen verschillende teams, bijvoorbeeld omdat zij als expert bijdragen aan gelijktijdig lopende projecten. Hoe multiple team membership de individuele prestaties en het psychologisch welbevinden beïnvloedt, is sterk afhankelijk van de ervaring die medewerkers in hun organisatie hebben opgedaan. Dat besluit universitair docent aan de Faculteit Economie en Bedrijfseconomie van de Rijksuniversiteit Groningen Joost van de Brake, die recent op dit thema doctoreerde.

Rolambiguïeteit

Medewerkers met weinig ervaring in de organisatie zijn vaker in verwarring over wat de organisatie precies van hen verwacht. Die zogenoemde rolambiguïteit is sterker wanneer zij in een groter aantal gelijktijdige teams actief zijn. Dat leidt vervolgens tot lagere prestaties en meer ziekteverzuim. Bij medewerkers met veel ervaring in de organisatie ziet het plaatje er heel anders uit. Deze personen ervaren geen rolambiguïteit maar meer positieve uitdaging wanneer hun aantal gelijktijdige teamlidmaatschappen relatief groot is. Dat verbetert hun prestaties op het werk.

Van de Brake stelt dat managers er goed aan doen mulltiple team membership te beperken bij medewerkers die op de korte termijn moeten presteren. Op lange termijn kan een medewerker er echter baat bij hebben als het aantal teams waarin hij werkt geleidelijk toeneemt. Dat biedt namelijk toegang tot nieuwe perspectieven en mogelijkheden in diverse teams. Een medewerker kan daarvan profiteren wanneer hij beter gewend is geraakt aan gelijktijdig werken in meerdere teams.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen