< Terug naar overzicht

Jongerenbonus wordt werkervaring

De Vlaamse regering besliste om nog een vereenvoudiging door te voeren in het arbeidsmarktbeleid. De 'jongerenbonus non-profit' en de 'globale projecten bij startbaanovereenkomsten' zullen tegen eind 2018 overgeheveld worden naar het nieuwe systeem van tijdelijke werkervaring.

Met de zesde staatshervorming werd Vlaanderen bevoegd voor de maatregelen ‘jongerenbonus non-profit’ en ‘globale projecten bij startbaanovereenkomsten’. Beide federale tewerkstellingsmaatregelen richten zich op jongeren tot en met respectievelijk 30 en 26 jaar, en houden de subsidiëring in van de volledige loonkosten. Nu de maatregelen naar Vlaanderen overkomen, grijpt de regering de kans om nog een vereenvoudiging door te voeren, en de jongeren ook een echte begeleiding en een traject naar duurzaam werk aan te bieden.

Het Vlaamse arbeidsmarktbeleid zet al enkele jaren volop in op het activeren van werkzoekenden via maatwerk. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters licht de beslissing toe: “De kernbegrippen zijn werkervaring, gerichte doelgroepkortingen en maatwerk. Lineaire loonsubsidies, zoals de jongerenbonus, staan haaks op die visie. Elke maatregel waarvoor we bevoegd worden, passen we in onze overkoepelende visie in, zodat we een eenduidig, transparant en efficiënt systeem creëren in het belang van de werkzoekende.”

Het omvormen van de maatregelen heeft geen effecten op de werkplekken waar die jongeren vandaag aan de slag zijn. Ook in de toekomst zullen die taken bijvoorbeeld via jongeren in tijdelijke werkervaring uitgevoerd kunnen worden, zonder dat zoiets effect heeft op de kwaliteit en de betaalbaarheid van de diensten.

Voor de mensen die vandaag in deze statuten aan het werk zijn, worden overgangsmaatregelen uitgewerkt. De werkgevers zullen op de hoogte gebracht worden van de gevolgen van deze beslissing en de alternatieven die voorhanden zijn.

Bron: Persbericht Vlaams minister van Werk Philippe Muyters


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen