< Terug naar overzicht

Kantoortuin: toch niet zo goed voor de productiviteit?

Voor velen is de dagelijkse praktijk niet anders. Bij binnenkomst op kantoor zoeken naar een bureau en dan maar hopen dat er een leuke collega naast je zit. Maar je hebt belafspraken en wil geen collega’s storen. En hoe krijg je nu eindelijk dat ingewikkelde beleidsstuk geschreven? Ongestoord werken… is een kantoortuin dan wel zo geschikt?

Een gedeelde en flexibele werkplaats zou de communicatie en samenwerking moeten bevorderen. (En is misschien vooral wel veel goedkoper.) Maar hoe gedijt een werknemer hierin? Is dat niet de belangrijkste vraag? Want hoeveel impact heeft dat op de productiviteit? Onderzoeken laten alvast zien dat lang niet iedereen gebaat is bij kantoortuinen en flexplekken. Geluidsoverlast en gebrek aan privacy zijn veel voorkomende klachten. Met een gebrek aan concentratie als gevolg. En dat heeft dan inderdaad weer een directe invloed op de productiviteit.

Heel wat bedrijven die kiezen voor 'het nieuwe werken’ gaan vaak ook de werkomgeving aanpassen. Dat is een hele transitie waarbij de vraag gesteld moet worden hoe het best gebruik te maken van het nieuwe kantoor. Hou daarbij rekening met wat voor taken mensen uitvoeren en hoe de onderlinge samenwerking is. Wat voor soort bedrijf u heeft, doet veel minder ter zake. Het 'nieuwe werken' is immers niet alleen voor kenniswerkers weggelegd. Iedereen die achter een beeldscherm werkt, administratie en de secretaresse voorop, hoeft niet per se naar een kantoor.

Voor- en nadelen

Het woord 'kantoortuin' is echter een ruim begrip. Vaak zie je dat bedrijven nadenken over een 'slimme' inrichting en verschillende soorten hoekjes en werkplekken creëren, waardoor de medewerkers meer door elkaar heen zitten. Dat heeft als voordeel dat de medewerkers meer met elkaar in contact komen, ook de directieleden hebben immers geen eigen kamer meer, zodat de fysieke afstand wat kleiner wordt tussen de medewerkers en het management.

De kantoortuin heeft echter ook zijn nadelen: zoeken naar een bureau, zoeken naar collega’s, zoeken naar een geschikte plek om te bellen of te vergaderen. Als dat niet goed geregeld is, is dat ontzettend irritant. Bellen, vergaderen en een eigen plaatsje voor de concentratie: het is heel belangrijk dat je dat in een nieuw kantoor goed dimensioneert.

Een geschikte werkplaats                                            

De kantoortuin mag echter geen doel op zich worden om op die manier vierkante meters én daarmee kosten te besparen. In dat geval zal de productiviteit achteruit gaan. Je moet de vraag stellen: wat doen we hier en welke ruimte en welke type medewerkers zijn daarvoor geschikt? Wat is de functie van je kantoor? Is dat om concentratietaken uit te voeren? Of is dat om elkaar te ontmoeten?

Veel bedrijven vinden nog steeds dat iemand achter een computer op kantoor moet zijn. Maar in wezen is dat geen geschikte omgeving om concentratietaken uit te voeren. Laat de medewerkers daarom beter kiezen waar ze werken en faciliteer geschikte werkplekken. Daar laten veel bedrijven ontzettend veel liggen.

Bron: Over duurzame inzetbaarheid (http://overduurzameinzetbaarheid.nl)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen