< Terug naar overzicht

Karel de Grote Hogeschool start eigen career center

De Karel de Grote Hogeschool (KdG) richt als eerste hoger onderwijsinstelling haar eigen Career Center op. Het doel: de 'job happiness' van 'Young Professionals' vergroten.

Impact genereren, betrokkenheid en verbondenheid voelen met het bedrijf: het zijn belangrijke drivers voor Young Professionals. En net daar wringt het schoentje: door een mismatch in verwachtingen, voelen zij zich vaak niet betrokken, weten ze niet wat hun doorgroeimogelijkheden zijn, of hebben ze naar hun gevoel te weinig ruimte om ideeën aan te brengen. Resultaat: meer dan een op twee hoger opgeleide jongeren kijkt al tijdens het eerste jaar aan het werk uit naar een andere baan.

Uit onderzoek van het KdG Career Center in de opleidingen Management & IT, zowel bij alumni als bij bedrijven, blijkt dat jongeren veel vragen hebben over taakinvulling, ideeën aanbrengen, doorgroeimogelijkheden, werkpunten… “Vaak weten ze niet waar ze hiermee terecht kunnen, niet binnen de eigen organisatie zelf maar ook niet erbuiten. Zo verliezen ze hun motivatie, haken ze af en gaan ze – vaak te snel - op zoek naar een nieuwe werkgever, hoewel er vaak nog mooie opportuniteiten zijn binnen de onderneming waar ze actief zijn”, zegt oprichter en coördinator van het KdG Career Center Leen Christiaens.

Het onderzoek toonde ook aan dat de traditionele begeleidingsinitiatieven die bedrijven vaak aanbieden aan jonge starters – denk aan een opleidingsaanbod, functioneringsgesprek, peter/meter – 'old school' zijn geworden. “In tegenstelling tot deze vaak losstaande initiatieven zoeken Young Professionals een geïntegreerde aanpak, een persoonlijk groeiproces waarin verbondenheid met en betrokkenheid bij de onderneming centraal staan”, zegt Christiaens.

Om tegemoet te komen aan de noden van de jonge werknemers, ontwikkelde het KdG Career Center een neutraal en professioneel klankbord. “We willen een aanspreekpunt zijn. Een vertrouwde plaats waar ze terecht kunnen met vragen en bekommernissen tijdens de eerste jaren aan het werk. Indien zij dit wensen, kunnen we, vanuit hun specifieke noden, ook in een 'personal matchmaking' voorzien naar partners uit het KdG Career Center Network.”

Daarnaast werkte het KdG Career Center een methodologie uit, vertaald in een heel concrete aanpak om bedrijven te ondersteunen in hun retentiebeleid voor jongeren en tegelijk hun potentieel maximaal te benutten. Het KdG Career Center geeft advies, tips & tricks en helpt bedrijven om deze aanpak te introduceren.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen