< Terug naar overzicht

Klimaatakkoord van Parijs positief voor werkgelegenheid

Het uitvoeren van het klimaatakkoord van Parijs zorgt voor een groei van het BBP met 1,1 procent en een groei van de werkgelegenheid met 0,5 procent in Europa tegen 2030. Voor België betekent het implementeren van het klimaatakkoord een stijging van de werkgelegenheid met bijna 1 procent tegen 2030.

 

Het uitvoeren van het klimaatakkoord van Parijs waarin 195 landen zich in 2015 engageerden om de opwarming van de aarde tegen te gaan, heeft niet noodzakelijk een negatief effect op de economie, zo blijkt uit een studie van Eurofound. De omslag naar een CO2-arme economie heeft zelfs een positief macro-economisch effect. Het Europees BBP zou tegen 2030 stijgen met 1,1 procent en de Europese werkgelegenheid met 0,5 procent.

De positieve impact op het BBP en de werkgelegenheid binnen de EU zijn voornamelijk te danken aan de investeringen die nodig zullen zijn om over te schakelen naar een klimaatneutrale economie en door het dalen van de import van fossiele brandstoffen. De werkgelegenheid groeit door de toenemende vraag naar arbeidskrachten in onder meer de bouw en industrie.

De studie toont bovendien aan dat vooral Letland, België en Malta er een voordeel bij hebben het klimaatakkoord van Parijs te implementeren. Letland zou zijn BNP tegen 2030 zien stijgen met 6 procent. Van alle Europese landen zou de werkgelegenheid in België hierdoor het meest stijgen door hogere consumentenuitgaven in arbeidsintensieve sectoren zoals retail, horeca en catering. Polen is het enige land uit de EU dat zijn werkgelegenheid ziet dalen omwille van uitgebreide kolenindustrie.

Nog volgens de studie zou het volgen van het klimaatakkoord ook positieve effecten hebben op de Chinese economie. In de Verenigde Staten daarentegen zou het leiden tot een daling van het BBP met 3,4 procent en tot een daling van werkgelegenheid met 1,6 procent.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen