< Terug naar overzicht

Kmo’s kunnen niet groeien door personeelstekort

Een rondvraag van ondernemersvereniging Unizo maakt pijnlijk duidelijk dat veruit de meeste kmo’s die willen groeien, niet voldoende geschikte personeelsleden vinden om die groei te kunnen verwezenlijken.

Unizo contacteerde 200 kmo’s voor een rondvraag over hun groeiperspectieven. Vier op de tien kmo’s zeggen expliciet dat ze willen verder groeien. Unizo omschrijft ‘verder groeien’ als het realiseren van meer omzet, meer winst, meer kwaliteit of meer werknemers.

Tussen droom en daad staan echter ook voor kmo’s wel eens praktische bezwaren, zo blijkt. Helemaal bovenaan op de lijst van hindernissen staat de krapte op de arbeidsmarkt. Negen op de tien kmo’s die zeggen te willen verder groeien, kunnen dat niet omdat ze niet voldoende geschikte medewerkers vinden.

Unizo-topman Karel Van Eetvelt wijt het probleem aan een ‘mismatch’ tussen onderwijs en arbeidsmarkt. Volgens het Europese statistiekbureau Eurostat staat België alvast op nummer 2 in Europa in de ranglijst van openstaande vacatures ten opzichte van het totale jobbestand. Bij ons bedraagt dat 2,4%. Alleen in Duitsland loopt het hoger op, maar daar kan de florerende economie de hoofdoorzaak zijn.

Van Eetvelt pleit in de Gazet van Antwerpen dan ook voor een betere afstemming tussen onderwijs en bedrijfsleven: “Er zijn nog te veel mensen met diploma’s waarmee ze nauwelijks een job vinden.” Hij roept ook op tot meer contactmomenten met de werkvloer voor leerlingen uit het technisch en het beroepsonderwijs. De huidige stages noemt hij onvoldoende: “We moeten die stages vervangen door werkervaringsmomenten, waarbij jongeren minstens een dag per week op de bedrijfsvloer doorbrengen.”

Bij de praktijkgerichte opleidingen van Syntra levert dat al lang succes op. Zo’n 85% van de leerlingen die via Syntra vier dagen per week een vak bij een ondernemer leert, heeft daarna meteen een job.

Bron: De Tijd (tijd.be), Gazet van Antwerpen (gva.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen