< Terug naar overzicht

Kmo’s optimistisch over tewerkstelling op langere termijn

Iets meer dan 28 procent van de Belgische kmo-zaakvoerders denkt binnen een jaar meer mensen te zullen tewerkstellen. Dat is een stijging met bijna zes procent ten opzichte van drie maanden geleden. Voor het komende kwartaal liggen de verwachtingen echter lager.

HR-dienstverlener SD Worx peilt bij de kmo’s naar hun verwachting inzake tewerkstelling op twee termijnen: in het volgende kwartaal en over een jaar. De score van 28,3 procent voor de vooruitzichten binnen een jaar, lag zelden zo hoog. De cijfers zijn in Vlaanderen (29,8 procent) en Wallonië (28,9 procent) nagenoeg gelijk, terwijl Brussel net geen 20 procent haalt. Dat blijkt uit de kmo-tewerkstellingsenquête die SD Worx vier keer per jaar organiseert, en dit al sinds september 2010. Aan deze editie van de enquête namen bijna 568 bedrijven van 5 tot 99 werknemers deel.

Het aantal pessimisten, zij die denken dat ze minder mensen zullen tewerkstellen, daalt op nationaal niveau tot 9,5 procent. Ook dat is een positieve evolutie: in juni 2013 waren er nog meer pessimisten dan optimisten. Vlaanderen telt het minst aantal pessimisten (7,5 procent), op de voet gevolgd door Brussel (7,7 procent). In Wallonië zijn er dan weer opvallend meer pessimisten: 14,3 procent denkt minder mensen te zullen tewerkstellen tegen eind 2016.

Kleinste kmo’s opvallend optimistisch 

De kmo’s met 50 tot 99 medewerkers kijken het meest optimistisch naar de toekomst: net niet de helft (49 procent) verwacht een toename in tewerkstelling tegen eind 2016. Dat het optimisme bij hen hoger ligt, is logisch omdat zij meer mensen in dienst hebben. Een extra aanwerving ligt er dus meer voor de hand in vergelijking met bedrijven waar bijvoorbeeld slechts drie werknemers werken.

Toch zijn het net die kleinere bedrijven die opmerkelijke resultaten voorleggen: dacht in augustus nog 14,6 procent onder hen aan extra aanwervingen tegen eind 2016, dan is dat nu maar liefst 21,6 procent, een stijging met de helft. Dat de kleinere kmo’s positief denken op langere termijn, is opmerkelijk voor deze groep, die traditioneel voorzichtiger is om aan te werven of te ontslaan. Ook bij bedrijven met 20 tot 49 werknemers is er een aanzienlijke groei in vergelijking met augustus: daar klimt het cijfer van 37,5 procent naar 47,5 procent.

Kijken we naar de sectoren, dan scoort de secundaire sector (industrie of bouw) met 31,9 procent optimisten hoger dan de tertiaire en de quartaire (27,4 procent optimisten).

Wachten op het taxshift-effect

Is er op de lange termijn een zeker positivisme rond extra tewerkstelling, dan is de echte doorbraak nog niet voor meteen: 25,8 procent van de Belgische kmo’s denkt eraan om mensen aan te werven tijdens de komende drie maanden. Dat cijfer verschilt nauwelijks van die van de voorbije kwartalen en is exact hetzelfde als een jaar geleden.

Een en ander doet vermoeden dat de geplande aanwervingen nog even uitgesteld worden tot de eerste maatregelen van de taxshift effectief voelbaar zijn in de kmo-wereld, vanaf januari volgend jaar. Wellicht willen kmo’s eerst de reële impact zien van de maatregelen door de taxshift. Dat ze er vertrouwen in hebben, blijkt wel uit de opmerkelijk positieve verwachtingen inzake tewerkstelling tegen eind 2016.

Bron: SD Worx (sdworx.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen