< Terug naar overzicht

Kmo’s voorzichtig positief over 2015

Het optimisme van de kmo’s is het voorbije kwartaal licht getemperd, zo verwacht 25,8% volgend kwartaal aan te werven tegenover 27,7% drie maand geleden. Toch denkt bijna een kwart van hen meer medewerkers te hebben tegen eind 2015. Dat blijkt uit de achttiende kmo-tewerkstellingsenquête van SD Worx.

Het onderzoek naar de tewerkstellingsvooruitzichten voor het eerste kwartaal van 2015 bevestigt de trend dat de jaren van het grootste pessimisme achter de rug zijn, maar de gestage klim die verwacht werd na de positieve resultaten van het vorige kwartaal, zette zich niet helemaal door. Ongeveer 2% minder kmo’s verwacht mensen aan te werven het komende kwartaal in vergelijking met drie maanden geleden.

Tegen eind 2015 verwachten de kmo’s wel dat er effectief meer werknemers zullen zijn in hun bedrijf. 23,6% van de kmo’s denkt tegen 31 december 2015 meer medewerkers te hebben dan vandaag, 13,3% vreest het jaar met minder te zullen eindigen. Dat is een positief saldo van 10,3% en dit bevestigt de trend van de vorige kwartalen, behalve dan het vierde kwartaal van 2014.

Als men voor de voorbije jaren het saldo maakt tussen de optimisten en pessimisten, dan lijkt de negatieve tendens toch gekeerd. In december 2011 was er een positief saldo van 9,4%, twaalf maanden later was dat nog nauwelijks 0,1% en een jaar geleden telden we 2,1% meer optimisten dan pessimisten. Met de huidige 10,3% doen we het dus wel goed, al lijkt de 22,2% van december 2010 nog altijd veraf.

Bij de verwachtingen voor 2015 zijn er ook sterke regionale verschillen. Zo is de verwachting in Vlaanderen slechts licht positiever dan in 2014, maar valt voornamelijk het grote optimisme in Wallonië op. Het afgelopen jaar verwachtten slechts 8,9% van de Waalse kmo’s een toename van de tewerkstelling, terwijl nu maar liefst 25,2% een toename verwacht in 2015. Na twee sombere jaren is er duidelijk een sterke hoop op een relance. Brussel is echter nog optimistischer over het eerste kwartaal van 2015, met een verhoopte toename van 27,7%. Vlaanderen is daarentegen het minst optimistisch met slechts 21,9%.

SD Worx bevroeg voor de achttiende editie van zijn driemaandelijkse tewerkstellingsprognose 896 bedrijven met minder dan 100 werknemers. Voor de volledige steekproef, die werd uitgevoerd door het onderzoeksbureau WES, bedraagt de foutenmarge 3%.

Bron: SD Worx

Link onderzoek: http://press.grayling.be/kmos-aarzelend-nieuwe-jaar-in


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen