< Terug naar overzicht

Kris Peeters: “Neem productiviteit als basis voor loon (en niet anciënniteit)”

Federaal minister van Werk Kris Peeters wil de loonevolutie laten afhangen van de productiviteit, en niet langer van de anciënniteit. Dat heeft hij gezegd in het Radio 1-programma ‘Hautekiet’. Daardoor moet het voor bedrijven aantrekkelijker worden om oudere mensen in dienst te nemen.

Programmamaker Jan Hautekiet belde federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) naar aanleiding van het feit dat het bekende bedrijf Dovy Keukens door de arbeidsrechtbank van Gent veroordeeld is voor leeftijdsdiscriminatie. Een man van 59 kreeg bij Dovy op mail te lezen dat hij wegens zijn leeftijd niet zou worden uitgenodigd op een sollicitatiegesprek, ook al had hij het juiste profiel voor de functie.

Struikelblok

“Men kan een ondernemer niet verplichten iemand in dienst te nemen”, poneerde minister Peeters. Maar het feit dat de lonen in België stijgen met de leeftijd, is volgens hem wel een struikelblok. Peeters vindt dat de loonevolutie moet afhangen van de productiviteit van de werknemer, en niet langer van de anciënniteit.

“In het regeerakkoord staat dat we daar gaan aan werken. We zullen tijdens deze legislatuur bekijken hoe we stapsgewijs naar andere ‘moduleringen’ kunnen gaan”, zei de minister. Hij gaf ook wel toe dat de gesprekken hierover erg gevoelig liggen bij de vakbonden, zeker in het huidige klimaat.

Bron: Deredactie.be


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen