< Terug naar overzicht

Kwart jongeren kampt met werkstress

Jongeren hebben gemiddeld meer werkstress en meer vermoeidheidsklachten dan oudere medewerkers. Hoewel dit niet onmiddellijk tot verzuim leidt, hebben deze problemen wel grote nadelige effecten.

32 procent van de dertigers voelt zich na een nacht slapen niet uitgerust. Maar liefst 10 procent van hen geeft aan zich niet of nauwelijks te kunnen ontspannen. Van de twintigers geeft 18 procent aan het eigenlijk rustiger aan te moeten doen. Bij de dertigers is dat zelfs opgelopen naar 26 procent. Een zorgwekkende ontwikkeling, die impact heeft op hun prestaties en betrokkenheid. Zo blijkt uit Nederlands onderzoek van Arbo Unie bij ruim 90.000 medewerkers.

Ontspanning gezocht

Jonge medewerkers hebben dus een toenemende kans op uitputting en overspanning door te weinig ‘hersteltijd’. Van de dertigers geeft 18 procent aan dat ze kampen met een moeilijke werk-privébalans.

Er zijn echter ook andere oorzaken. Jonge medewerkers hebben vaak grote ambities en behoefte aan afwisseling. Zij vragen veel van zichzelf en lijken onvoldoende manieren te hebben om te ontspannen en te herstellen.

Feedback

Het kampen met overspanning is niet zonder gevolgen. Medewerkers worden cynisch en gaan minder samenwerken met collega’s. Ze gaan door hun verminderde veerkracht slechter presteren en vaak stokt ook de eigen ontwikkeling.

De onderzoekers roepen werkgevers dan ook op om de jongere werkgeneraties adequaat te ondersteunen. Ze hebben vooral behoefte aan feedback en hulp bij hun professionele ontwikkeling. Ze moeten zich leren wapenen, hun drijfveren leren kennen en begrijpen waarom ze de dingen doen die ze doen.

Verschillen per sector

Het onderzoek laat duidelijke verschillen per sector zien. Overheid, gezondheidszorg en onderwijs scoren zorgwekkend hoog op de behoefte aan hersteltijd. Waar andere sectoren rond de 15 procent of lager scoren, zit in de overheidssector maar liefst 23 procent van de werknemers in de risicozone. In het onderwijs is dit percentage 20 procent. Bij de gezondheidszorg ligt dit percentage zelfs op 32 procent. Ook in de zakelijke dienstverlening, zoals de IT-sector en het onroerend goed (beide 22 procent), hebben jongeren het moeilijker.

Bron: HR Praktijk (hrpraktijk.nl)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen