< Terug naar overzicht

Kwart meer meldingen van ongewenst gedrag op het werk

Conflicten op het werk, stress en burn-out en pesterijen zorgden vorig jaar voor bijna een kwart meer meldingen van psychosociale risico’s in vergelijking met 2017.

Alles samen trokken vorig jaar 2789 werknemers aan de alarmbel, blijkt uit cijfers van externe preventiedienst IDEWE (gebaseerd op de eigen dossiers). In 1189 gevallen (42,6 procent) waren conflicten op het werk de aanleiding; 634 keer (22,7 procent) betrof het stress en burn-out en 434 keer (15,6 procent) ging het over pesten. Er kwamen ook 102 meldingen van fysiek geweld (3,7 procent) binnen en in 50 (1,8 procent) gevallen kwam ongewenst seksueel gedrag op de werkvloer aan het licht. “Deze cijfers tonen vooral aan dat meer werknemers de weg naar hun preventieadviseur beter weten te vinden”, zegt disciplineverantwoordelijke Psychosociale Aspecten Hilde De Man.

Bijna een op zes meldingen (15,6 procent) ging dus over pesterijen op de werkvloer. In 2017 was dit nog ‘slechts’ 13 procent. “Pesten op het werk heeft grote gevolgen. Studies tonen aan dat slachtoffers meer mentale gezondheidsproblemen - zoals depressie, angst en post-traumatische stress - ervaren dan werknemers die niet gepest worden. Ook werkgevers verliezen hierbij. Wie gepest wordt, is minder betrokken, minder productief, vaker ziek en verlaat sneller de onderneming.”

Bij 8 procent van wie aangaf gepest te worden, werd een formeel dossier opgesteld door IDEWE. Bij 38 procent werd aan een preventieadviseur gevraagd om informeel te bemiddelen, te overleggen met een leidinggevende of om de werknemer individueel te begeleiden. Bij meer dan de helft (54 procent) volstond een persoonlijk gesprek met een preventieadviseur.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen