< Terug naar overzicht

Leidt prestatieverloning tot depressie bij werknemers?

Recent onderzoek in Denemarken en de VS vindt een verband tussen het invoeren van prestatieverloning en een stijging van het gebruik van antidepressiva. Of hoe het verloningsbeleid een impact kan hebben op de gezondheid en welzijn van werknemers.

Onderzoekers verbonden aan de Business School van Washington University en de Aarhus University in Denemarken combineerden objectieve medische gegevens met verloningsgegevens en demografische data, van ruim 318.000 voltijdse werknemers in 1309 Deense bedrijven met minstens 25 werknemers. Uit hun analyse blijkt dat wanneer bedrijven prestatieverloning invoeren (bonussen, winstdeling, stukloon, commissie enz…) het aantal werknemers dat antidepressiva en/of angstmedicatie, zoals Zoloft of Xanax gebruikte met 5,7 procent toenam.

Daarbij valt op dat bijna alle werknemers in de Deense studie die naar antidepressiva grijpen na het invoeren van pay for performance ouder zijn dan 50 jaar. Als verklaring voor het feit dat het invoeren van prestatieverloning een negatief effect heeft op de gezondheid en het welzijn van oudere werknemers verwijst Lamar Pierce, professor aan Washington University, naar de lagere arbeidsmobiliteit (en dus minder gemakkelijk ander werk vinden) en een gebrek aan flexibiliteit, bijvoorbeeld om nieuwe rollen te leren.

Vertaald naar de VS betekent dit dat het aantal voorschriften voor antidepressiva op jaarbasis stijgt met 100.000. Voorts wijst Lamar Pierce erop dat, naast een stijging van de medische kosten, depressie en angststoornissen ook leiden tot een lagere productiviteit, meer ziekteverzuim en een hoger verloop.

Bron: HRExecutive.com

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen