< Terug naar overzicht

LGBTQ’s door de ogen van recruiters

Wanneer iemand aangeeft homo of lesbienne te zijn, roept dat bij velen – óók rectruiters – een aantal stereotiepe denkbeelden op. Dat zijn vooral positieve verwachtingen, blijkt nu uit nieuw werk door onderzoekers van Ugent @ Work, al tonen ze meteen ook aan dat er discriminatie is als het gaat om de aanwervingskansen.

De onderzoekers leggen bloot dat recruiters bij kandidaten die bij de burgerlijke status van hun cv aangeven gehuwd te zijn met iemand van hetzelfde geslacht, vooral positieve verwachtingen hebben, al zijn er ook negatieve stigma.

Concreet worden homoseksuele mannen gezien als duidelijk meer uitgesproken, open-minded, zelfbewust, emotioneel gevoelig, netjes, intelligent, creatief, spraakzaam en eerlijk dan heteroseksuele mannen. Ze tonen volgens recruiters ook meer empathie in samenwerkingsverbanden, en hebben meer geavanceerde sociale vaardigheden, meer teamgerichtheid en een meer liefdevolle en zachte persoonlijkheid. Maar, maar ze zijn minder aangenaam om mee samen te werken dan heteroseksuele mannen.

Lesbiennes daarentegen worden gezien als prettiger om mee samen te werken, maar tegelijk als minder liefdevol en zacht dan heteroseksuele vrouwen. Net als bij homoseksuele mannen percipiëren recruiters hen echter ook als meer uitgesproken, open-minded en zelfbewuster dan heteroseksuele vrouwen. "Bovendien worden lesbiennes in vergelijking met hun heteroseksuele tegenhangers als assertiever, onafhankelijker en dominanter beschouwd, terwijl dit bij homoseksuele mannen niet het geval is", zegt doctoraal onderzoeker Philippe Sterkens.

Link met aanwervingskansen

Hoewel homoseksualiteit voor recruiters een subtiel signaal is voor veel verschillende eigenschappen van een kandidaat, zijn er slechts twee signalen die duidelijk verband houden met de interviewkansen van homoseksuele kandidaten.

"Het feit dat recruiters bij homoseksuele mannen aangeven dat ze er zelf (gemiddeld) minder graag mee zullen samen werken en/of dat hun klanten en collega’s dat minder zullen zien zitten, is negatief geassocieerd met hun aanwervingskansen. Voor lesbiennes exact geldt het omgekeerde", zegt Ines Pauwels, die als Masterproefstudente meewerkte aan het onderzoek.

"Recruiters houden in het algemeen ook niet echt van de (gepercipieerde) uitgesprokenheid (of: vrijpostigheid) van homoseksuele mannen en lesbiennes. Ook dit is geassocieerd met lagere aanwervingskansen", vult studente Hellen Durinck aan.

Discriminatie

"Alles bij elkaar zien we dat de goede en minder goede percepties omtrent homo’s en lesbiennes elkaar kunnen uitbalanceren. Bij de gemiddelde recruiter spreken we dus niet over (negatieve) discriminatie op basis van seksuele geaardheid", vat Axana Dalle, doctoraal onderzoeker, samen.

Toch waarschuwen de onderzoekers dat er wel degelijk sprake is van discriminatie bij een selecte groep van recruiters. Dat zijn degene die zich ook in het dagelijkse leven negatiever uitdrukken over homoseksuele en lesbische personen en dan ook minder gunstige beoordelingen over hen maken wanneer ze aan het wzerk zijn. "Zogenaamd 'homonegatieve' recruiters kijken specifiek negatiever naar de leiderschapsvaardigheden, het professionalisme, de loopbaanoriëntaties en de huidige gezondheid van homo’s en lesbiennes", aldus Philippe Sterkens.

Transgenderidentiteit

Het feit dat de gunstige en minder gunstige percepties omtrent homo’s en lesbiennes elkaar uitbalanceren, bleek ook uit een recente praktijktest die een deel van de onderzoekers uitvoerden voor de Stad Antwerpen. In tegenstelling tot oudere jobkandidaten en kandidaten met een migratieachtergrond, werden zij niet minder uitgenodigd voor een jobgesprek dan hun heteroseksuele tegenhangers.

In een recente praktijktest in Gent werden transgenderkandidaten uitgenodigd in 13 procent van hun sollicitaties, tegenover 19 procent voor cisgenderkandidaten. "Ons eerder onderzoek helpt verklaren waarom transgenderkandidaten gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt: aan hen kleeft een vrij hardnekkig stigma van een minder goede gezondheid. Werkgevers vrezen dat zij zullen uitvallen wegens ziekte. Tegelijk worden ze ook als assertiever en autonomer ingeschat", besluit professor arbeidseconomie Stijn Baert.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen