< Terug naar overzicht

Liegende sollicitanten bij de vleet (en u bent zelf de schuldige)

Het onderzoeksinstituut Statistic Brain openbaarde in 2015 dat liefst 78 procent van de cv's misleidende informatie bevat en 53 procent zelfs flagrante leugens. Al kijken veel rekruteerders best ook eens in eigen boezem, aldus professor Frederik Anseel.

Voor Frederik Anseel, professor Bedrijfspsychologie aan King’s College London, ligt de kern van het probleem al bij de manier waarop met name grote bedrijven tegenwoordig hun sollicitatieprocedures afhandelen: “Om de immense stroom aan kandidaten de baas te kunnen, worden in toenemende mate algoritmes ingezet. Een computersysteem maakt op basis van een aantal kernwoorden een eerste grove selectie. Maar de sollicitanten weten dat natuurlijk ook en spelen daar handig op in. Op tal van gespecialiseerde jobsites vind je praktische tips om je cv volgens de regels van de kunst op te stellen. Zo wint aan het eind niet noodzakelijk de beste kandidaat, maar hij die het spelletje het best beheerst.”

“En wat ik zo mogelijk nog kwalijker vind, is dat veel bedrijven vervolgens niet de moeite doen om de afvallers ook maar de minste feedback te geven. Moeten we dan verwonderd zijn dat sollicitanten het ook niet zo nauw meer nemen met de gedragsregels?”, vervolgt professor Anseel.

Sollicitanten weten dat ze in één groot roulettespel zijn beland en dat de kans op succes vrijwel onbestaande is. En dus beginnen ze in het wilde weg sollicitatiebrieven rond te sturen. De belangrijkste vraag wordt nu: wat kan ik doen om over die eerste horde te geraken? Dat ze daarbij de waarheid een beetje geweld moeten aandoen, nemen ze er met de glimlach bij.

Professor Anseel pleit daarom onomwonden voor een ander aanwervingsbeleid, waaraan een flinke scheut 'employer branding' wordt toegevoegd. “Ik raad absoluut aan om meer op de lange termijn te denken. Een kandidaat die vandaag misschien niet helemaal voldoet, zou morgen wel eens een heel waardevolle aanwinst kunnen zijn. Ik zou mensen duidelijk uitleggen waarom ik hen nu niet aanneem, maar tegelijk benadrukken dat ik wel degelijk potentieel in hen zie en daarom graag contact wil houden.” Verder is het altijd een goed idee om sollicitanten actief te testen op hun leervermogen en de betere elementen mee te nemen in een opleidingstraject, zeker met het oog op de ‘oorlog om talent’.

Bron: De Morgen (demorgen.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen