< Terug naar overzicht

Lokale besturen zijn uiterst aanlokkelijke werkgevers

44 procent van de Belgische werknemers wil graag tot heel graag voor een lokaal bestuur werken. Daarmee doen ze het beter dan farma (41 procent) en de mediasector (40 procent).

Dat is de belangrijkste conclusie uit de 18de editie van het onderzoek van HR-dienstverlener Randstad bij 11.000 respondenten naar de aantrekkelijkheid van grote werkgevers in dit land. Na de publieke sector, de social profit en de internationale instellingen, zijn ook de lokale besturen een geduchte concurrent voor de private sector in het aantrekken van talent.

Sinds 2000 onderzoekt Randstad de 'employer brands' van de grootste Belgische bedrijven. De voorbije jaren breidde het bedrijf het onderzoek uit naar andere segmenten van de arbeidsmarkt. Na de publieke sector, de social profit en de grote internationale instellingen, zijn naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar de lokale besturen meegenomen als aparte categorie. Als aparte sector komen de lokale besturen zelfs als meest aantrekkelijke sector uit de bus vóór de farmaceutische sector en de mediasector. Gemiddeld genomen geeft 44 procent van de respondenten aan graag tot heel graag voor een lokaal bestuur te willen werken.

Werkzekerheid, de balans werk-privé, maar ook de impact op milieu en maatschappij zijn de best scorende criteria van de lokale besturen. Ook inzake jobinhoud en werksfeer scoren de lokale besturen gemiddeld beter. De privésector wordt dan weer beter gepercipieerd inzake het aanwenden van nieuwe technologie en financiële gezondheid. Inzake salaris en voordelen worden privé en lokale besturen door de publieke opinie als gelijk beoordeeld.

De aantrekkelijkheid van de lokale besturen strekt zich breed uit: zowel bij mannen als vrouwen, verschillende leeftijden, Nederlandstalig-Franstalig. Alleen bij de hooggeschoolden moeten de lokale besturen de farmasector laten voorgaan.

In de privésector is het net als de vorige jaren de farmasector die als globaal meest aantrekkelijke sector wordt verkozen vóór de media, de aeronautica, IT-consultancy en hightech. Opvallend is dat de sector van de banken en verzekeringen opnieuw moet inleveren: de sector behoort dit jaar niet meer tot de tien aantrekkelijkste sectoren. Bij de vrouwen is de mediasector de meest aantrekkelijke.

Bron: Randstad (randstad.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen