< Terug naar overzicht

Loon en andere arbeidsvoorwaarden verlagen op grote schaal in Nederland

Ruim één op de tien Nederlandse werkgevers heeft het voorbije jaar zijn personeel gevraagd salaris in te leveren. Ook demotie is geen taboe meer.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek ‘HR-Trends 2014-2015’ van salaris- en HR-dienstverlener ADP Nederland, en organisatieadviesbureau Berenschot en Performa Uitgeverij bij meer dan 700 Nederlandse HR-professionals.

Bijna een kwart van de werkgevers versobert het arbeidsvoorwaardenbeleid. Ook is bij bijna de helft van de werkgevers demotie een gespreksonderwerp. Hoewel Nederlandse werkgevers op de lange termijn verwachten weer meer personeel nodig te hebben, kiezen ze voor een zuinig beleid.

Zo vragen werkgevers hun personeel om af te zien van de reguliere salarisverhoging (7%), een beperking van het salaris (3%) of af te zien van een dertiende maand (1%). Vooral in de financiële sector en de bouw vragen werkgevers medewerkers om in te leveren.

Ook demotie is populair onder Nederlandse bedrijven. Bijna de helft van de werkgevers (48%) onderzoekt de mogelijkheid of vraagt werknemers daadwerkelijk een lagere functie te bekleden. Demotie is dit jaar populairder dan vorig jaar. Toen onderzocht 15% van alle werkgevers de optie demotie, nu kijkt één op de vijf werkgevers (20%) naar de mogelijkheid.

Naast salaris en demotie, versoberen ook andere arbeidsvoorwaarden. Zo vragen werkgevers hun werknemers ook verlofdagen in te leveren (2%) en de omvang van het dienstverband te beperken (2%) vanwege de moeilijke economische omstandigheden.

Bron: HR Praktijk/PW De Gids

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen