< Terug naar overzicht

Luchtkwaliteit leidt tot discussies op de werkvloer

Bijna een op vijf werknemers is ontevreden over de kwaliteit van de lucht op kantoor. Ook de luchtvochtigheid en de temperatuur zijn naast de algemene luchtkwaliteit een twistpunt op de werkvloer.

Een op vijf medewerkers ervaart een tekort aan frisse lucht op kantoor en 14 procent stoort zich aan te droge lucht op kantoor. Een kleine 10 procent vindt het te koud, 8 procent heeft het dan weer te warm. Temperatuur is een belangrijk discussiepunt, zo blijkt uit een rondvraag van HR-dienstverlener Attentia. Men wijst naar de opmars van open kantoorruimtes als verklaring. Omdat meer mensen in een ruimte zitten, is het moeilijker om tegemoet te komen aan ieders klimatologische wensen.

Ook fysiologische verschillen tussen mannen en vrouwen verklaren waarom temperatuur een twistpunt is op kantoor. “Een man heeft doorgaans meer spierweefsel en dat staat in voor de warmteproductie. Een mannenlichaam houdt zichzelf dus eenvoudiger warm en verdeelt die warmte bovendien beter. Vrouwen hebben meer vetweefsel en minder bloeddoorstroming. Het vrouwenlichaam is er bijgevolg op gefocust om de organen warm te houden en dat gaat ten koste van het verspreiden van warmte voornamelijk naar de extremiteiten wat het koudegevoel in de hand werkt voor handen en voeten”, legt Jolien Van Pamel, teamleader Ergonomie bij Attentia, uit.

Dit maakt dat een vrouw gemiddeld een temperatuur tussen 23 en 24 graden het comfortabelst vindt, terwijl dit voor mannen tussen 21 en 22 graden ligt.

Airco

Dat bijna 20 procent van de werknemers een tekort aan frisse lucht ervaart, heeft voor een deel te maken met het gebrek aan controle in nieuwe kantooromgevingen, waar ramen niet meer open kunnen om de geavanceerde klimatologische systemen niet te storen. Die systemen zorgen in theorie voor meer, betere en gefilterde lucht, al zijn ze niet altijd even goed afgesteld en onderhouden.

De klachten over droge lucht zijn dan weer te verklaren door het gebruik van airco in de zomer en zeker verwarming in de winter. Het op temperatuur brengen van de lucht onttrekt vocht, waardoor medewerkers droge lucht ervaren.

Bron: Attentia

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen