< Terug naar overzicht

Maakindustrie zet in op digitalisering, duurzaamheid en werkbaar werk

Hoewel de economische impact van de coronapandemie nog nazindert bij het merendeel van de industriële bedrijven, blijven ze niet bij de pakken zitten. Digitale transformatie, het creëren van werkbaar werk en duurzaamheid staan hoog op de agenda. Zo blijkt uit een bevraging van Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum van de maakindustrie.

Meer dan 60 procent van de bedrijven geeft aan dat het vinden van digitaal talent hun grootste uitdaging blijft. Investeren in de ontwikkeling van hun medewerkers, zodat ze goed kunnen functioneren in een werkomgeving met allerlei nieuwe technologieën, is dan ook van cruciaal belang.

Daarnaast hebben bedrijven steeds meer oog voor het fysieke en mentale welzijn van hun medewerkers en zo veroveren bijvoorbeeld robots die zij aan zij werken met de mens hun plaats op de werkvloer. Zij nemen zwaar of repetitief werk over en maken het werk makkelijker uitvoerbaar en boeiender.

Technologische ondersteuning verhoogt inzetbaarheid

Ook technologie speelt een zeer ondersteunende rol, bijvoorbeeld ook in maatwerkbedrijven. Zo kunnen medewerkers digitale werkinstructies krijgen die van bovenaf op hun werkplek geprojecteerd worden en elke stap om een taak correct uit te voeren begeleiden. Dit komt de productiekwaliteit en tegelijk ook het werkplezier ten goede. Zo kunnen medewerkers snelelr ingezet worden, en kunnen ze een brede waaier aan taken op zich nemen.

Hoewel drang om te innoveren en digitaliseren erg groot is, blijkt uit de studie dat tot nu toe slechts een kwart van de bedrijven de voordelen inziet van samenwerkingen in ecosystemen om de uitdagingen op het vlak van digitalisering succesvol aan te gaan.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen