< Terug naar overzicht

Managers met een hoog EQ zijn minder effectief en minder populair

Managers met een hoog niveau van emotionele intelligentie worden als minder effectief gezien dan hun collega’s die lager scoren op emotionele intelligentie. Bovendien zijn ze ook minder populair.

Emotionele intelligentie wordt vaak beschouwd als een belangrijk aspect van effectief leiderschap. Onderzoek van de Manchester Metropolian University en de EMLyon Business School toont aan dat teveel emotionele intelligentie niet noodzakelijk tot betere resultaten leidt. Voorbij een ‘optimaal punt’ leidt hoge emotionele intelligentie tot slechtere resultaten.

Te veel emotionele intelligentie wordt immers geassocieerd met veel empathie, waardoor een leidinggevende kan aarzelen om moeilijke beslissingen te nemen omdat die zijn medewerkers extra belasten of ongemak veroorzaken.

Het onderzoek is uitgevoerd bij medewerkers van de Britse gezondheidsdienst NHS. Meer dan 300 NHS-managers werden ondervraagd over de extra inspanningen die ze deden op het vlak van personeelstevredenheid. Daarnaast werden medewerkers gevraagd de mate van empathie van hun managers te beoordelen.

Bron: HR Review

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen