< Terug naar overzicht

Mentale problemen vaak blinde vlek in preventiebeleid

Mentale problemen zoals burn-out, depressie of angststoornissen zijn wijd verspreid op de werkvloer en zetten druk op organisaties. De meeste Belgische ondernemingen erkennen de problematiek, maar slechts een op de drie beschikt over een psychosociaal preventieplan. Een minderheid voorziet in specifieke opleidingen voor leidinggevenden.

Van de organisaties die zicht hebben op de oorzaken van verzuim geven zeven op tien aan dat mentale problemen een factor van uitval zijn. Dat is vooral het geval bij bedrijven met meer dan 20 werknemers (81 procent). Vanaf meer dan 100 werknemers (98 procent) is dat bijna zonder uitzondering het geval.

Gevraagd naar het soort psychosociale problemen, blijken burn-out en stress bovenaan de lijst te staan (80 procent), gevolgd door privéproblemen zoals scheiding of rouw (70 procent) en depressie (59 procent). Een kleine 25 procent noemt ook conflicten, pesten of verslaving als voorkomende kwalen die tot uitval leiden.

Uit recent onderzoek van Mensura bij 508 zaakvoerders en HR-verantwoordelijken blijkt echter dat slechts een op drie organisaties vandaag een preventieplan voor mentale problemen heeft uitgewerkt. In het kmo-landschap heeft zelfs ruim 80 procent geen dergelijk plan. Bij grotere ondernemingen is zo’n plan vaker ingeburgerd. Vanaf 100 werknemers blijkt goed de helft (53 procent) daarover te beschikken. Pas zodra organisaties meer dan 500 werknemers op de payroll hebben, loopt dat op tot 78 procent.

“Dat zijn vrij lage cijfers, terwijl zes op tien respondenten toch aangeeft op de hoogte te zijn van de wettelijke verplichting om een plan uit te werken voor psychosociale gezondheid. Vier op tien ondernemingen acht zich niet in staat om zelf een psychosociaal preventiebeleid op te zetten”, duidt Koen Van Hulst, verantwoordelijke psychosociale aspecten bij Mensura.

Naast het erkennen van de problematiek is het voor organisaties belangrijk tijdig signalen te herkennen van sluipende mentale aandoeningen. In de praktijk echter blijkt dat een minderheid in specifieke opleidingen voorziet voor leidinggevenden. Niettemin vindt 65 procent van de ondervraagde ondernemingen dat leidinggevenden in staat moeten zijn tijdig signalen te herkennen.

Bron: Mensura

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen