< Terug naar overzicht

Mijn job, mijn passie

Twee op de drie Belgen voelt wekelijks passie voor zijn job. Zeven op de tien ervaart zijn werk wekelijks als zinvol en nuttig. Meer dan een op de vijf vindt dat zelfs dagelijks. Anderzijds is het niet allemaal rozengeur en maneschijn: vier op de tien ervaart zijn job als mentaal zwaar.

Zeven op de tien werknemers geeft aan minstens wekelijks fier te zijn op de job die ze doen en het werk dat ze afleveren. Dat valt onder andere te verklaren door de verbondenheid die werknemers hebben met hun job, hun omgeving en de organisatie. Daarmee scoren we beter dan Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Nederlanders zijn nog iets trotser, met 77,3 procent van de werknemers die wekelijks fier zijn op hun job.

Dat alles blijkt uit het onderzoek ‘A Worker’s Journey’ waarin HR-dienstverlener SD Worx polste naar de werksituatie bij zo’n 5.000 werknemers in de Europese landen België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Daarin bevroeg het werknemers in welke mate ze zich onder andere veilig of betrokken voelen, of ze hun job als zinvol ervaren en trots zijn op het werk dat ze produceren, en of ze hun job met passie beoefenen.

Op de vraag of werknemers hun werk zinvol en nuttig vinden, zegt iets meer dan een op de vijf dit dagelijks te vinden. Zeven op de tien Belgen vinden dit wekelijks of meer. Ook geven twee op de drie Belgische werknemers aan dat ze wekelijks plezier maken op het werk.

Hogere mentale belasting

Belgen scoren net onder het gemiddelde als het aankomt op de energie die ze op de werkvloer hebben. 55 procent zegt zich minstens een keer per week energiek te voelen, voor slechts 8 procent is dit dagelijks het geval.

Die tendens zet zich ook door in het cijfermateriaal over graad van de belasting op de werkvloer. 41 procent van de Belgische bedienden ervaart hun job wekelijks als mentaal zwaar. Voor 8 procent is dit dagelijks het geval. In die optiek scoren we als Belgen het minst goed, in vergelijking met onze buurlanden.

Voor 27 procent is het werk ook wekelijks fysiek vermoeiend. 7 procent komt elke dag fysiek vermoeid thuis. Ook hier zitten Belgische werknemers, zij het met een fractie, boven het gemiddelde van de vijf Europese landen uit het onderzoek. Enkel Frankrijk scoort nog iets onder België.

België, bijna passie-kampioen

Eindigen, dat doen we met een positieve noot. Het is immers goed nieuws dat bijna twee Belgen op de drie (63 procent) wekelijks hun job met passie uitvoeren. Belgische werknemers halen daarmee de tweede plaats, en moeten nipt de duimen leggen aan buurland Nederland. Andere buurlanden zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk blijven we voor.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen