< Terug naar overzicht

Minimaliseer stress om productiviteit te stimuleren

Uw team motiveren om steeds harder en efficiënter te werken, mag dan wel een uitstekend idee lijken, maar op de lange termijn schiet u zichzelf op die manier in de voet. Een goed evenwicht houden in de werkdruk zorgt daarentegen voor een ontspannen, creatief én productief team.

53 procent van de wereldwijde arbeidsbevolking meent dat ze vandaag meer stress ervaren dan 5 jaar geleden. En dat heeft een ongunstige invloed op de productiviteit op de werkvloer. Daarom enkele tips die uw team stressvrij en productief helpen houden.

1. Realistische verwachtingen

Uw team af en toe vragen om wat meer uren te presteren, helpt niet zoveel als u zou verwachten. Recente studies tonen zelfs aan dat de output van medewerkers die meer dan 50 uur per week presteren, zo drastisch daalt, dat ze eigenlijk verwaarloosbaar wordt.

Wees dan ook steeds bereid om bepaalde deadlines uit te stellen en te mikken op een realistischere datum. Wat eerst een redelijke planning lijkt, kan na enkele dagen al compleet achterhaald zijn.

2. Stimuleer de gezondheid

Het is makkelijk om te vergeten dat de compensatie voor het harde werk van de medewerkers meer is dan enkel het loon. Uit een bevraging die Glassdoor dit jaar organiseerde, bleek dan ook dat voor 57 procent de extralegale voordelen (zoals een hospitalisatieverzekering) de doorslag geven in het aanvaarden van een nieuwe job.

Regelmatige check-ups, oogonderzoeken en tandverzorging zijn bovendien net zo belangrijk voor de gezondheid van uw medewerkers als voor de gezondheid van uw organisatie. Iemand die met bepaalde kwaaltjes kampt, zal dan ook niet zo productief zijn als iemand die gelukkig en gezond is.

3. Ga zelf ook op zoek naar de juiste balans

Als teamleider zullen uw medewerkers meer aandacht schenken aan uw gedrag dan aan uw woorden. Als u uw team dus aanspoort om stress geen kans te geven en gezond te leven, maar zelf die goede raad zichtbaar in de wind slaat, dan zal u uw doel nooit bereiken.

Neem eens een langere middagpauze om te sporten en vertrek soms eens vroeger naar huis als de gelegenheid zich voordoet. Uw medewerkers zullen dat opmerken en uw gedrag kopiëren. Geef ook uw lichaam de rust die het verdient.

Bron: Entrepreneur (entrepreneur.com)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen