< Terug naar overzicht

Minister Peeters wil leeftijdsdiscriminatie bestrijden

Unia, het interfederaal gelijkekansencentrum, waarschuwt dat het de afgelopen maanden heel wat meer dossiers heeft moeten openen over leeftijdsdiscriminatie op de werkvloer. Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil het fenomeen bestrijden met sancties.

“Vijftigplussers zijn niet mee met de technologie en jongeren zijn te lui om te werken.” Dat zijn de typische vooroordelen waar leeftijdsgroepen nog steeds tegenop moeten boksen, stelt Unia. De organisatie ziet een stijging van het aantal dossiers. Waar er vorig jaar in totaal 45 dossiers geopend werden, zijn dat er dit jaar nu al 74.

Bijna de helft daarvan kwam er door een sollicitatie: sollicitanten krijgen dan te horen dat ze niet in aanmerking komen wegens hun leeftijd. Vooral oudere werknemers trekken aan het kortste eind. En volgens het gelijkekansencentrum Unia zal het aantal nog toenemen.

Bijna zes op de tien van de tot nu toe geopende dossiers gaan over 45-plussers, maar ook jongeren signaleren mogelijke discriminatie. Dan gaat het voornamelijk over vacatures met leeftijdsbeperkingen waardoor iemand van 26 al uit de boot valt. Bij oudere sollicitanten spelen de loonkosten, maar het heeft evengoed te maken met de perceptie van heel wat werkgevers.

Sancties

Minister Peeters vindt de cijfers zorgwekkend: “Ik wil samen met de werkgeversorganisaties en sociale partners bekijken hoe we deze specifieke vorm van arbeidsdiscriminatie kunnen aanpakken. Het gaat niet op dat we oudere mensen aanmoedigen om zelf werk te zoeken of hun job te behouden, terwijl ze tegelijkertijd afgeremd worden.”

Peeters wil niet vooruit lopen op de dialoog, maar hij wil voorkomen dat werkgevers discrimineren op leeftijd: “We zouden sancties kunnen treffen, ja. Als we merken dat oudere werknemers niet aan de bak komen door hun leeftijd, dan wil ik actie kunnen ondernemen.”

Bron: De Standaard (standaard.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen