< Terug naar overzicht

Minister Peeters wil mysterycalls doordrukken

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) wil niet langer wachten om discriminatie op de arbeidsmarkt weg te werken. De federale minister heeft een voorontwerp van wet over mysterycalls klaar en wil deze zo snel mogelijk bespreken in de regering.

“Eind vorige week heeft de Nationale Arbeidsraad (NAR) mij zijn advies over mysterycalls bezorgd. De sociale partners vragen meer tijd om dit te bespreken, maar ze hebben tijd genoeg gehad”, stelt minister Peeters. “Alle aanmaningen ten spijt, is er op het terrein amper vooruitgang.” Hij zou het dossier nog voor het zomerreces op de regeringstafel willen leggen.

De minister voelt zich gesteund door de expertencommissie. Die beveelt aan dat de overheid de mogelijkheid onderzoekt om praktijktests in te voeren, "in voorkomend geval op basis van mysteryclients". Daarnaast verwijst Peeters naar de meerderheidsresolutie van 2 juli 2015, waarin de sociale partners twee jaar de tijd kregen om een systeem van zelfregulering uit te werken. Zo niet konden ze onderworpen worden aan gerichte controles.

Sociale inspecteurs krijgen in het voorstel de bevoegdheid om "bij objectieve aanwijzingen van discriminatie" zich voor te doen als (potentiële) klanten of werknemers, om na te gaan of de antidiscriminatiewetgeving geschonden wordt. Er mag in geen geval sprake zijn van uitlokking. Bovendien moeten de mysterycalls noodzakelijk zijn om de schending aan te tonen.

N-VA en Open VLD koele minnaars

N-VA wil de sociale partners echter de kans geven om sociale akkoorden over antidiscriminatie en zelfregulering af te sluiten. Indien dat niet lukt, dient de politiek volgens N-VA uiteindelijk wel haar verantwoordelijkheid te nemen.

Coalitiepartner Open VLD is wel bereid om binnen de regering over de mysterycalls tegen discriminatie te praten, weliswaar met voldoende garanties. Ze willen dat er wordt gesproken over de versoepeling van de proefperiode en over de startersbanen, volgens Kamerlid Vincent Van Quickenborne “twee methodes om jongeren, en zeker nieuwe Belgen, meer kansen te geven op de arbeidsmarkt.”

Bron: De Standaard (standaard.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen