< Terug naar overzicht

Mislukte aanwerving bediende kost minstens 35.000 euro

De kostprijs van een mislukte externe aanwerving komt na twee jaar dienst voor een bediende neer op 35.250 euro. De kosten voor kaderleden (51.850 euro) en directieleden (151.700 euro) liggen nog hoger.

Omdat bedrijven nog te weinig stilstaan bij de kostprijs van dit risico, berekende HR-dienstenverlener Securex de kost van een mislukte externe rekrutering. Die komt na twee jaar dienst voor bedienden neer op 35.250 euro per persoon. De kosten voor kaderleden (51.850 euro) en directieleden (151.700 euro) liggen nog hoger.

De berekening gebeurde voor een werknemer met een arbeidscontract van onbepaalde duur en die na diverse waarschuwingen (functioneringsgesprekken, correctiegesprekken) ontslagen wordt na 24 maanden op initiatief van de werkgever. Ook wordt ervan uitgegaan dat de opzegtermijn niet gepresteerd wordt. Voorts is alleen rekening gehouden met de directe of direct aantoonbare kosten: opzegvergoeding, administratieve kosten, rekruteringskost vervanger en opleidingskost.

In veel gevallen moeten daar ook nog indirecte kosten bijgeteld worden, zoals mogelijke schade aan de klantenportefeuille of eventuele reacties van collega’s (bijvoorbeeld bijkomende vrijwillige ontslagen, syndicale acties…), waardoor de kosten nog kunnen oplopen.

In bepaalde gevallen dient men bovendien de medewerker ook te vervangen op korte termijn. Dit kan de ontslagkost van een bediende doen oplopen tot 55.250 euro, van een kaderlid tot 91.850 euro en van een directielid tot 201.200 euro.

In tijden van krapte op de arbeidsmarkt blijven organisaties in de praktijk spontaan nog steeds meer een beroep doen op externe kandidaten dan op interne kandidaten bij het invullen van hun vacatures. “De weerhouden kandidaat oog niet ‘super’, maar eerder ‘good enough’. Onder druk van het lijnmanagement, om een vacature snel ingevuld te krijgen of vanwege kostenoverwegingen, wordt dan maar beslist om ‘enig risico’ te nemen,” zegt Frank Vander Sijpe, Director HR Research Securex. Hij houdt dan ook een pleidooi om interne mobiliteit meer kansen te geven.

Bron: Securex

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen