< Terug naar overzicht

Naast ochtend- en avondmensen zijn er ook dutters en middagtypes

Nieuw wetenschappelijk onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel, het Brugmann Ziekenhuis en de Russian Academy of Sciences heeft aangetoond dat er naast de gekende ochtend- en avondmensen er wellicht nog twee andere types bestaan: het ‘dutterstype’ en het ‘namiddagtype’.

Voor dit onderzoek peilden prof. Olivier Mairesse, prof. Nathalie Pattyn en Nele Marcoen van de onderzoeksgroep Brain, Body and Cognition (BBCO) aan de Vrije Universiteit Brussel via een online enquête bij 1305 personen naar hun slaapgewoontes en hun niveau van slaperigheid doorheen de dag. Om dat te bepalen, kregen de deelnemers verschillende willekeurige tijdstippen te zien tijdens en werden ze telkens gevraagd om aan te geven hoe slaperig ze zich (denken te) voelen op die specifieke momenten.

Op basis hiervan konden de onderzoekers vier verschillende patronen, ofwel chronotypes, onderscheiden:

  • Het ochtendtype, dat aangeeft zich het minst slaperig te voelen aan het begin van de dag. 
  • Het avondtype, dat net zeer laat op de dag alerter is.
  • De zogenaamde ‘dutters’, die vooral tussen 14u en 16u slaperig zijn en ’s ochtends en ’s avond op hun actiefst zijn.
  • Het namiddagtype, dat van vlak voor de middag tot vlak voor de avond het meest alert is.

“Wat dit onderzoek ons vooral leert is dat, naast een grotere diversiteit in chronotypes, we zouden kunnen inspelen op onze productiviteitspieken om optimaal te werken. Concreet betekent dit dat bedrijven hun shifts of ploegen kunnen invullen met werknemers wiens chronotype het best overeenstemt met de periode van die shift. Of werknemers meer autonomie geven zodat ze kunnen werken tijdens hun piekmomenten. Het is natuurlijk ook interessant voor de studenten die momenteel volop in de examens zitten. Kies dus het ritme dat voor jou het beste werkt, dat zal je motivatie en productiviteit ten goede komen”, zegt Olivier Mairesse.

Bron: VUB

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen