< Terug naar overzicht

Nederlandse consultants vangen personeelstekorten op

Organisatieadviseurs worden in Nederland steeds vaker ingeschakeld om de oplopende personeelstekorten bij bedrijven en overheden op te vullen. Een onrustwekkende ontwikkeling, vindt de Raad van Organisatieadviseurs, die vreest voor verschraling van het consultancy-vak.

Ruim 40 procent van de omzet van adviesbureaus in Nederland is zogenoemde capaciteitsomzet, wat feitelijk neerkomt op het opvullen van lege plekken bij bedrijven en overheden. Dat blijkt uit onderzoek van de branchevereniging Raad van Organisatieadviseurs (ROA) bij meer dan 121.000 adviesbureaus die in Nederland ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel.

Dat heeft alles met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt te maken, analyseert de branchevereniging. Bijna een op vijf (18 procent) van de ondervraagde bedrijven wil groeien, maar kan dat niet omdat het niet lukt om de geschikte mensen te vinden. Daarom lonken ze naar consultants om de lege plekken op te vullen.

De consultant wordt dan ingeschakeld voor vooraf ingekaderde en zeer specifieke opdrachten. “Iets wat eigenlijk haaks staat op waar de organisatieadviessector ooit voor bedoeld was. Vanuit economisch oogpunt is daar niets mis mee. Een bedrijf wil iets en onze branche kan het leveren. Het risico is echter dat het adviesvak verschraalt. Advies gaat over complexe organisatievraagstukken, niet om specifiek afgebakende opdrachten”, zegt ROA-voorzitter Johan Van Triest.

De resterende 60 procent van de omzet in de sector wordt gehaald uit ‘instant advies’ en strategieconsulting. Beide hebben een aandeel van zo’n 30 procent. Bij instant advies hebben organisaties een specifiek en acuut probleem waar ze niet uitkomen en wordt een extern adviesbureau ingeschakeld. In het geval van strategieconsulting gaat het over complexe vraagstukken waarvoor een langdurige oplossing moet komen. Dit is het eigenlijke ‘hart’ van de consultancy.

Bron: Financieel Dagblad 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen