< Terug naar overzicht

Nieuw getuigschrift verkort arbeidsongeschiktheid met 9 dagen

Sinds de introductie van het nieuwe getuigschrift, met de verwachte duur van de arbeidsongeschiktheid, in januari 2016 is de gemiddelde duur van een arbeidsongeschiktheid afgenomen met 9 dagen. Goed nieuws voor de sociale zekerheid in deze tijden van besparingen én voor de patiënt die beter wordt opgevolgd door zijn behandelende arts.

Sinds 1 januari 2016 gebruiken artsen een nieuw getuigschrift voor arbeidsongeschiktheid. Grootste wijziging? In plaats van een periode van onbepaalde duur voor te schrijven, moeten ze de verwachte duur van de arbeidsongeschiktheid inschatten en dus een einddatum op het getuigschrift zetten. Die maatregel moest onder meer de duur van een arbeidsongeschiktheid doen dalen. En wat blijkt? Sinds de introductie van dat nieuwe getuigschrift is de gemiddelde duur van een arbeidsongeschiktheid gedaald met 9 dagen.

Van 7000 tot 17.000 getuigschriften

Die kortere duur van de arbeidsongeschiktheid is niet het enige gevolg van het nieuwe getuigschrift. Het aantal getuigschriften is sinds 1 januari 2016 namelijk enorm gestegen: van 7000 per maand in 2014 en 2015 tot 17.000 per maand in 2016.

Vaak blijkt de uiteindelijke duur van de arbeidsongeschiktheid immers onderschat, waardoor een nieuw bezoek aan de behandelende arts nodig is voor een verlenging. De gemiddelde voorgeschreven duur bij de opening van een dossier door een huisarts is 33 dagen, bij de specialisten ligt dat rond de 40 dagen. Zo blijkt uit de studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Extra kost of besparing?

Het grotere aantal getuigschriften zorgt voor extra kosten, maar de kortere duur van de arbeidsongeschiktheid betekent minder uitgaven. Betekent het nieuwe getuigschrift dan een uiteindelijke besparing voor de sociale zekerheid?

De Onafhankelijke Ziekenfondsen verwachten wel degelijk dat deze maatregel financieel voordelig is voor de ziekteverzekering. Er is een maximale gemiddelde stijging van 2,5 consultaties per dossier (met een terugbetaling tussen 15 en 21 euro per consultatie bij de huisarts), maar de gemiddelde uitkering voor een dag arbeidsongeschiktheid is 40 euro. Vanaf een vermindering van 2 dagen in de gemiddelde duur van de arbeidsongeschiktheid is er dus al winst. En aangezien de vermindering in de gemiddelde duur 9 dagen is, kunnen we uitgaan van een aanzienlijke besparing voor de sociale zekerheid sinds de invoering van het nieuwe getuigschrift.

Betere opvolging en vlottere re-integratie

De behandelende arts kan de patiënt nu beter opvolgen en dat heeft een positieve invloed op de duur van de arbeidsongeschiktheid en de terugkeer naar de job. Werk is een belangrijke voorwaarde voor sociale re-integratie: het bevordert het zelfvertrouwen van de patiënt en doorbreekt het sociale isolement.

Verschillende studies toonden al aan dat hoe langer de arbeidsongeschiktheid duurt, hoe moeilijker het is om de draad van het professionele leven weer op te pikken. Ter herinnering, momenteel zitten maar liefst 370.000 Belgen arbeidsongeschikt thuis.

Bron: Onafhankelijke Ziekenfondsen (mloz.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen